Norse Atlantic Airways žádají o povolení letů do USA

  • 01.10.2021 13:00

Kontroverzní start-up Norse Atlantic Airways žádá americké ministerstvo dopravy (DoT) o povolení provozovat transatlantické linky z Evropy do New Yorku, Fort Lauderdale a Los Angeles, a to od léta 2022. Společnost očekává, že domácí licenci (osvědčení leteckého provozovatele – AOC) získá v listopadu.

Norse Atlantic již ustavila americkou a britskou provozní jednotku a slibuje vytvořit nové pracovní příležitosti pro Američany.

Společnost si zajistila leasing 15 starších letadel Boeing 787 od společností AerCap a BOC Aviation a získala kapitál 171,5 milionu dolarů. Letadla má postupně převzít v období prosinec 2021 až březen 2022.

Požadavek Norse Aviation vyvolává obavy u některých amerických zákonodárců, kteří se obávají, že Norse zopakuje model Norwegian. Obavy nejsou úplně neopodstatněné, neboť u zrodu společnosti Norse stojí Bjørn Kjos (foto 2), zakladatel a bývalý generální ředitel Norwegian, a další manažeři, kteří stáli u zrodu (a pádu) společnosti Norwegian. Existují proto obavy, že Norse přijde na trh, vyvolá cenovou válku, poté se stáhne (nebo zkrachuje), ale škody na trhu zůstanou.

Norse Aviation tak čeká úkol přesvědčit DoT, že za snahou o nízkonákladové transatlantické lety je solidní podnikatelský záměr. (Foto: flynorse.com, airlinestravel.ro, planes.cz)   


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace