Velké evropské třístupňové oživení

  • 28.09.2021 08:30

Evropský trh letecké dopravy byl dopady pandemie nejvíce postižen. Odvětví cestovního ruchu (a letecké dopravy) se stalo obětí nezvládnutého očkování a chaotických, nekoordinovaných restrikcí vyhlašovaných jednotlivými vládami.

Nyní Evropu čeká „třístupňové“ oživení, které výrazně pomůže oživení letecké dopravy. A pomůže také pražskému letišti.

  1. Zjednodušení cest do Británie

Dnem 4. října se výrazně zjednoduší cestování do Británie pro přijíždějící s ukončeným očkováním. Nebude již vyžadován PCR či rychlý antigenní test před odletem do Británie a během října odpadne i potřeba PCR testu druhého dne, který bude nahrazen rychlým antigenním testem, který si přijíždějící může udělat sám. Odpadá rovněž požadavek na pětidenní samoizolaci. Británie byla před pandemií největším trhem evropské letecké dopravy.

  1. Návrat transatlantické dopravy

Spojené státy slíbily uvolnit počátkem listopadu stávající restrikce pro přijíždějící ze zemí Schengenu a Británie. Uvolnění se bude týkat cestujících s ukončeným očkováním. Končí tím zákaz cest do USA z Schengenu a Británie, který byl vyhlášen v březnu 2020. Evropa své omezení na příjezd cestujících z USA odvolala již v červnu.

Zmírnění opatření podle předpokladů povede k výraznému oživení transatlantického provozu.

Vývoj mezikontinentálního provozu z/do členských zemí organizace Eurocontrol ukazuje graf zde.

  1. Otevření ruského trhu

Ruské úřady pokračují v postupném snímání zákazů na mezinárodní lety do jednotlivých zemí. To se konkrétně projevuje i na růstu provozu mezi Ruskem a Prahou.

Předpokládá se, že do konce roku zruší ruské úřady veškeré stávající restrikce na mezinárodní provoz. Pokračují také jednání mezi EU a Ruskem o vzájemném uznání vakcín.

Říjnové uvolnění restrikcí na cesty do Británie by se mělo pozitivně odrazit na výkonech pražského letiště. Za rok 2019, tj. před nástupem koronavirové krize, využilo právě spojů do Británie vůbec nejvíce cestujících (2 169 780), přičemž Londýn byl nejoblíbenější destinací pražského letiště.

Od září dochází k postupnému navyšování letů na lince  do Moskvy a do Petrohradu. V roce 2019 bylo Rusko na třetím místě v počtu odbavených cestujících pražského letiště, přičemž Moskva byla třetí neoblíbenější destinací.

Neočkovaným se navíc od pondělí zjednodušil návrat do České republiky z Francie, Španělska, Nizozemska a Monaka. Na cestovatelské mapě se přesunuly z červené kategorie do oranžové, která značí střední míru rizika nákazy koronavirem.

Uvedené třístupňové oživení evropského provozu dále posílí příznivý trend růstu počtu odbavených cestujících, který vykázalo pražské letiště v srpnu. Letiště odbavilo na 700 tisíc cestujících, což je více jak dvojnásobek proti stejnému období roku 2020. Nejvíce cestujících zamířilo v průběhu srpna z Prahy do Burgasu, Amsterdamu a na Rhodos. V porovnání se srpnem 2019 však jde stále o 65% pokles.

Během srpna se na pražském letišti uskutečnilo přes 7500 vzletů a přistání, což představuje nárůst o 39 procent oproti loňskému srpnu. (Graf.: Eurocontrol, foto: planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...225.17...)
28.09.2021 15:15

A proc sem tedy chodite?

rusofil - nepřihlášený host (...145.59...)
28.09.2021 13:50

Ano, v každém příspěvku tady bude o Rusku. Čupa je tam doma, ale musí to sem furt cpát? Nejdřív se tu seběhly plačky (bývalí zaměstnanci ČSA) a teď z toho rusofilní doupě. No pěkně to tu vedete...

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace