Do vývoje Tempestu za zapojí létající labratoř Excalibur

  • 23.09.2021 17:00

Společnosti Leonardo a 2Excel upraví dopravní Boeing 757-200 na létající laboratoř Excalibur (obr. 1). Ta poslouží vývoji as testování technologií pro vyvíjený bojový letoun 6. generace Tempest (obr. 2). Laboratoř bude testovat klíčové technologie ještě předtím, než budou nasazeny v prototypu Tempestu (Tempest Flight Test Aircraft).

Pro účely testování bude přední část letounu modifikována tak, aby imitovala aerodynamiku a strukturu Tempestu. Excalibur poslouží rovněž vývoji a testování bojových dronů, které mohou doprovázet Tempest na jeho misích jako „Loyal Wingman“.

Tempest, který je produktem mezinárodní spolupráce Británie a Itálie, by měl nastoupit do služby okolo roku 2035 a sloužit jako řídící centrum pro různé bojové mise. Z Tempestu bude možno mj. řídit bojové drony (obr. 3), odpalovat hypersonické rakety a používat různé laserové zbraně. Letadlo zásadně změní roli pilota, který bude daleko více řídit zbraňové systémy než se účastnit manévrových vzdušných soubojů. Roli pilota mají zjednodušit pokročilé technologické systémy a konektivita, jako jsou doplněná realita (AR) a různá „chytrá“ čidla, která budou snímat některé údaje přímo z kombinézy pilota.

Evropským konkurentem bude Future Combat Air System (FCAS), který rovněž kombinuje bojové letadlo a doprovodné drony (UAS). Na program spolupracují Francie, Německo a Španělsko. Maketa letadla byla představena na výstavě v Paříži v roce 2019 (obr. 4).  (Vizualizace: Leonardo, BAE, foto: Airforce Technology)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace