Turecko a Katar řeší obsluhu letiště v Kábulu

  • 16.09.2021 17:00

V minulých letech obsluhoval kábulské letiště turecký personál. Ten však evakuovali ze země koncem srpna a turecký prezident zatím nepovolil tureckým pracovníkům návrat, a to z obav o jejich bezpečnost.

Turecko si kladlo jako podmínku, že bezpečnost personálu a letištních objektů budou zajišťovat turecké bezpečnostní složky, zatímco Taliban se postará o bezpečnost okolí letiště. To však Taliban odmítl. Vyplývá to z informací tureckého ministra zahraničních věcí.

Katar, který funguje jako spojka mezi Talibanem a zbytkem světa, proto vstoupil do jednání a snaží se najít řešení, které by umožnilo provoz letiště plně obnovit a zároveň uspokojilo obavy Turecka o bezpečnost svých lidí.

Nyní letiště odbavuje vnitrostátní a ve velmi omezeném rozsahu i mezinárodní lety. Pro rozšíření provozu a zajištění bezpečnosti provozu však Taliban potřebuje kvalifikovaný personál, který sám nemá. (Foto: cnn.com, dailysabah.com) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace