Kradmá (r)evoluce Amazonu

  • 09.09.2021 08:00

Vcelku nenápadně se Amazonu v posledních letech daří rychle budovat významnou globální infrastrukturu pro dopravu zásilek, a to od nákladních aut po letadla a případě drony. To, co původně mohlo vypadat jako snaha snížit závislost na společnostech jako jsou FedEx nebo UPS, je nyní jasnou strategickou iniciativou, která ovlivní odvětví nákladní dopravy. Koronavirová krize, která přinesla enormní růst zásilkových služeb, je pro Amazon vítaným větrem v zádech. Načasování nemohlo být lepší.

Svou globální transportní infrastrukturu začal Amazon budovat v roce 2014. Od té doby dodal na 10 miliard zásilek a nyní zaměstnává 400 000 řidičů, provozuje 40 000 nákladních vozů, 30 000 dodávek a rychle rostoucí flotilu bezmála stovky nákladních letadel, z nichž přes 70 je vlastních.

Kromě investic do transportní sítě na domácím trhu expanduje Amazon globálně. V Evropě otevřel v listopadu 2020 Amazon Air nákladní základnu na letišti Lipsko/Halle. Snahu Amazonu dostat se blíže k zákazníkům dokládá fakt, že flotilu nákladních letadel Boeing 767 a Boeing 737 letos doplnil další typ, a to nákladní ATR72 (https://www.planes.cz/cs/article/205754/atr-dalsim-typem-ktery-rozsiri-rostouci-flotilu-amazon-air).

Dalším chytrým krokem je nabídka služeb LTL (less than load), kdy v rámci programu Amazon Freight nabízí Amazon volné kapacity svých nákladních vozů zákazníkům, a to za atraktivních cenových podmínek. Tím dosahuje lepšího vytížení vlastních kapacit a vytváří další výnosy. Zákazníkům služba umožní přepravovat efektivně větší zásilky, které by však nestačily na vytížení nákladního vozu. V rámci programu Fulfilled By Amazon nabízí Amazon doručování zásilek eBay, Walmart atd., které pak dorazí do vašeho domu v balíčku Amazon.

Amazon chce zopakovat úspěch svých cloudových služeb Amazon Web Services. Ty původně Amazon vybudoval pro potřeby svého e-podnikání a následně začal nabízet jako komerční službu. Dnes jde o největšího světového poskytovatele cloudových služeb. AWS generují od roku 2014 asi polovinu provozního zisku Amazonu.

S určitostí můžeme očekávat rychlý růst Amazon Air. Poptávka po konverzích urychlená koronavirovou krizí nepřichází přitom zdaleka jen od Amazon Air. V následujících letech bude potřeba přepravy zásilek raketově růst.

Dost možná zajímavá příležitost pro specializované firmy v zemích našeho regionu, které mají tradice výroby a údržby letadel a kvalifikovanou pracovní sílu. Země jako Izrael a Čína na to již přišly. (Foto: cnbc.com, amazon.jobs, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace