Boeing a Ethiopian dohodly mimosoudní vyrovnání. Etiopské MAXy se vrátí do provozu v lednu.

  • 08.09.2021 08:00

Po dosažení mimosoudní dohody o kompenzacích plánují Ethiopian Airlines vrátit letadla Boeing 737 MAX do provozu počátkem příštího roku. Oznámilo to zpravodajství Bloomberg. Výše kompenzace za katastrofu letadla 737 MAX, při které zahynulo v březnu 2019 všech 157 osob na palubě, ani jiné detaily dohody nebyly zveřejněny.

Let Ethiopian Airlines 302 se zřítil 10. března 2019 krátce po startu z letiště Addis Ababa, a to jen pět měsíců poté, kdy došlo k podobné katastrofě letadla společnosti Lion Air. Katastrofa letadla Ethiopian vedla k celosvětovému uzemnění MAXů. Obě katastrofy letadel 737 MAX si vyžádaly 346 lidských životů.

Vyšetřování katastrof vedlo k obvinění Boeingu z podvodné konspirace, za což americké úřady vyměřily výrobci kompenzaci ve výši 2,5 miliardy dolarů (asi 53,4 miliardy Kč). Tím se Boeing vyhnul federální žalobě.

Podle prokurátorů zaměstnanci výrobce Boeing zatajili před regulátorem důležité informace o letadle a své skutky se snažili zamaskovat. Zdůvodnění je uvedeno zde.

Po katastrofě letadla Ethiopian se Boeing navíc snažil svalit vinu na piloty společnosti, a to přesto, že v té době o problémech systému řízení letadla již dobře věděl.

Ethiopian Airlines jsou největším africkým leteckým dopravcem a tradičním zákazníkem Boeingu. (Foto: news.sky.com).


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace