Drama v Kábulu. Vzdušný prostor Afghánistánu uzavřen.

  • 16.08.2021 19:00

Poté, co hnutí Taliban obsadilo Kábul, se dále vyhrotila situace na kábulském letišti. Situace na letišti je kritická. Do evakuačních letů je zapojeno 80 letadel, ty však evakuují pouze pracovníky diplomatických misí a zahraniční pracovníky s jejich rodinami.

Bezpečnostní situace na letišti a přístupové silnici z Kábulu se dále zhoršuje. Na letišti vládne totální chaos. Na letišti jsou tisíce lidí, kteří se snaží dostat do evakuačních letů a ze země na poslední chvíli uprchnout. Dramatickou situaci dokládá video zde či zde. Jeden z odlétajících letounů C-17A, let RCH871, měl údajně na palubě 800 osob.

Mezinárodní civilní letecká doprava byla v neděli přerušena. Afghánský úřad pro civilní letectví (ACAA) vydal upozornění NOTAM zakazující přelety civilních letadlech vzdušným prostorem Afghánistánu. To znamená, že letadla, která by vzdušným prostorem případně prolétávala, tak činí na vlastní nebezpečí jako prostorem s neřízeným provozem, tj. nebudou moci využít služeb řízení letového provozu. FIR Kábul je NOTAMem deklarován jako vojenský prostor.

Hnutí Taliban má kromě své výzbroje nyní přístup i ke zbraním a vojenské technice, kterou na místě zanechaly po svém stažení jednotky NATO a afghánská armáda.

Ministerstvo vnitra Uzbekistánu oznámilo, že 15. srpna havaroval na území Uzbekistánu vojenský letoun s výsostným označením Afganistánu. Bližší infromace neuvedlo, média hovoří o sestřelení.

Třemi vojenskými transportními letouny a dvěma vrtulníky přeletělo z Afganistánu na letiště Bochtar (obr. 2) v Tádžikistánu celkem 146 vojáků afghánské armády. (Foto: twitter Alex Kokcharov, Wion, BBC) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace