IATA: v červnu pokračovalo oživení letecké dopravy jen velmi pomalu

  • 06.08.2021 08:00

Zpráva organizace IATA za červen konstatuje jen velmi mírný růst letecké dopravy cestujících. Výnosy odvětví (měřeno v RPK – výnosy/cestující/kilometry) poklesly ve srovnání s červnem 2019 o 60.1 %, ale pokles je nižší, než byl v květnu (-62,9 %).

Rychleji probíhá oživení na vnitrostátních či regionálních trzích.

Rekordmanem růstu je vnitrostátní provoz v Rusku, který proti květnu dále akceleroval a v červnu již překročil o 33 % předkrizové hodnoty roku 2019. Vnitrostátní trhy Číny a Austrálie v červnu naopak mírně zpomalily (graf 1). Na vnitrostátním trhu v USA pokračuje pozitivní vývoj, trh se dostává na 85 % (RPK) předkrizové úrovně, pozitivní je i Brazílie, která se blíží 70 % proti červnu 2019 (graf 2).

K mírnému zlepšení došlo ve využití kapacit (PLF měřeno jako procento ASK – dostupných sedaček a kilometrů), které dosáhlo 69,6 % a je o 15 p.b. nižší proti červnu 2019. Využití kapacit se proti květnu (graf 3) mírně vylepšilo.

Ochota cestujících cestovat zůstává vysoká, je však tlumena restrikcemi v cestování. Asi 60 % respondentů plánuje během následujících dvou měsíců někam letět.

Neradostný je vývoj rezervací, kde se od sebe vzdaluje trend rezervace vnitrostátních a mezinárodních letenek. U vnitrostátních je trend pozitivní, u mezinárodních negativní. Vinu na tom nesou restrikce v mezinárodním provozu způsobené zhoršenou epidemiologickou situací na některých trzích. To zastavilo pozitivní trend růstu rezervací (graf 4).

Kompletní analýza IATA je k dispozici zde.


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace