Boris Johnson chce změnit současný cestovní semafor. Paralyzuje letecké společnosti a cestovní ruch

  • 04.08.2021 17:00

Nepřiměřeně restriktivní systém pro přilétající cestující do Británie je předmětem trvalé a ostré kritiky leteckých společností a lobby cestovních kanceláří. Cestovní semafor vyžaduje od drtivé většiny přijíždějících sérii nákladných PCR testů a případně karanténu. Přitom se prokázalo, že za několik měsíců existence systému toto nákladné síto decimující turistický ruch zachytilo pouze několik desítek pozitivních případů. Kritice podléhají také chaotické změny v cestovním semaforu, které se zdají být zcela odtržené od epidemiologické situace v příslušných zemích a lidem prakticky znemožňují naplánovat si dovolené.

Premiér Boris Johnson ve čtvrtek procitl a uvedl, že „lidé potřebují nutně letní dovolené…a potřebujeme znovu rozpohybovat cestovní ruch“.  Jde o pozoruhodný projev premiéra, jehož úřady tyto restrikce řídí. Po zmírnění restrikcí volá i ministr financí, který se odvolává na vynikající výsledky vakcinace populace a mimořádně nízké počty nemocných, a to i po uvolnění prakticky všech opatření.

Předseda Dopravní komise varuje, že další přeřazování zelených zemí do oranžových a oranžových do červených vyvolá kolaps rezervací.

Organizace Airlines UK kritizuje cestovní semafor a nákladné testy ve svém dopise ministrovi dopravy Grantu Shappsovi.

Britský statistický úřad označil oblast cestovního ruchu za nejvíce postižené odvětví pandemií v roce 2020. Počet letů do Británie se podle úřadu vloni snížil meziročně o 90 %. Největší letiště Heathrow eviduje v červnu 2020 13 255 pohybů letadel a 957 tisíc odbavených cestujících proti 40 382 pohybům a 7.2 milionům odbavených cestujících v červnu 2019. V roce 2019 odbavilo letiště 90 milionů cestujících, letos předpokládá odbavit 21.5 milionu. (Foto: France24, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
05.08.2021 10:33

To, že "nákladné síto decimující turistický ruch" zachytilo "pouze několik desítek případů" je zcela vpořádku. Ono i těch několik desítek případů, pokud by nebyly podchycené, může nadělat pěknou paseku. Ovšem, Británie je nyní v situaci, kdy si jisté rozvolnění může dovolit - minimálně v tom smyslu, že se stabilizují přijatá opatření a že se nebudou přesouvat země mezi barvičkami semaforu - ta nejistota, co vlastně platí teď, co bude platit, až pojedu na dovolenou, a co bude platit, až se z ní budu vracet, je nejhorší. Ale to platí nejen pro Británii.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace