Boeing publikoval video, kde komentuje defekty pláště letadel 787

  • 27.07.2021 17:00

Poté, co byly na letadlech 787 zjištěny defekty pláště, které přesahují povolené limity, byl Boeing nucen zastavit dodávky Dreamlinerů. Před předáním zákazníků musí defekty opravit, což se ukazuje být časově náročnou a nákladnou operací.

Boeing byl z tohoto důvodu nucen zastavit dodávky letos v květnu. Předtím byly dodávky zastaveny od října 2020 do března 2021. Před dvěma týdny Boeing oznámil, že na letadlech zjistil ještě další problémy, a to netěsnost tlakové přepážky v přední části trupu.

Viceprezident společnosti a generální ředitel výroby letadel Mark Jenks ve videu defekty komentuje.

Boeing uvádí, že problém bezprostředně neohrožuje bezpečnost letů, proto se soustředí na opravy zatím nedodaných letadel. Regulátor FAA trvá na tom, že závady musí být před předáním zákazníkům odstraněny. (Foto: The Air Current, video: Boeing)


Fotografie k článku



Komentáře



Josef Novák - nepřihlášený host (...176.195...)
28.07.2021 19:55
To jsou žvásty!

To video je děs. Manažerské kecy, nic konkrétního. Ideologické školení mužstva. Názorná ukázka hloubky průšvihu, ve kterém Boeing je. Tihle Boeing do toho průseru dovedli a ani náhodou ho z něj nevytáhnou. Mimochodem, dělá v Boeingu také někdo jiný než samý viceprezident?

karelmag (...80.105...)
28.07.2021 14:22
defekty

Radek: pokud vysvetluje mimolimitni hodnoty, tak to jsou defekty. Nebo co to tedy je? Nemyslim, ze kdokoliv soudny z nas je schopen s urcitosti rici, jak se to stalo a proc. Ponechme tyto uvahy odbornikum.

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
28.07.2021 07:08
Defekty?

Ve videu nekomentuje defekty, jen tam tvrdí, že věří zaměstnancům a letadlu. Pak tam mluví o toleranci 0,005 palce (0,127 mm), což je hezké, ale platí to jen u něčeho (u přesných, frézovaných dílů ne moc velkých rozměrů). U většiny ostatních dílů je taková tolerance nereálná, pohybujete se někde na 0,02-0,05 palce (0,5-1,27 mm). A právě lajdácká práce (nedodržení tolerancí) podpořená chybami kontroly vedla k současné situaci. Když totiž dostanete sadu dílů z Japonska, Číny nebo bůhví odkud a nebudou vám sedět na to, co máte vy, kde rozdíl je třeba 0,2 palce nebo víc, co uděláte? Máte jen pár možností - díly vyhodíte a budete čekat měsíc na novou, správně vyrobenou dávku? Nebo to zkusíte přihnout, doklepat, dolepit a dotlačit tak, aby to sedělo a celá výroba se na měsíc nezastavila? Bohužel je to špatná odpověď, ale manažeři nic jiného nedovolí - oblíbená odpověď: technické detaily nás nezajímají, prostě to nějak vyřešte. Tohle jde ale u ultralightů nebo malých letadel. U obrovských B787 je to cesta do pekel.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace