Airbus se blíží rozhodnutí o nákladním A350F

  • 25.07.2021 17:00

Během výstavy MAKS 2021 zmínil viceprezident Airbusu a šéf prodeje v regionu Evropa Wouter Van Wersch, že letecké společnosti potvrzují vysoký zájem o nákladní variantu letadla A350. Pokud bude rozhodnuto o jeho vývoji, postaví Airbus tento letoun proti hegemonii Boeingu 777F. Wouter zopakoval, že pandemie vyvolala mimořádnou potřebu letecké dopravy nákladů a vysoký zájem může přetrvávat dlouhodobě.

Během pandemie řada společností v důsledku poklesu osobní dopravy a rostoucí poptávky po přepravě nákladů používala pro dopravu nákladů efektivně své A350. V některých případech přímo v kabině pro cestující, v jiných případech byly z letadel odstraněny sedačky pro cestující ekonomické třídy a kabina uvolněna pro náklad. Airbus nabídl vloni zákazníkům modifikaci, která umožňuje přechod do nákladní varianty (a zpět) během pouhých dvou dnů.

Faktem je, že vedení Airbusu probírá již celá léta diskuse o nabídce nákladních letadel. Airbus byl otřesen pronikavým úspěchem Boeingu na výstavě  ve Farnborough 2018 a rozhodl, že se na trh nákladních letadel zaměří. V té době však byla prioritou integrace řady CSeries (dnes A220) a diskuse o (ne)budoucnosti Airbusu A380. Situaci v managementu Airbusu komplikovalo politikaření tehdejšího generálního ředitele Toma Enderse.

Celá situace vedla k tomu, že Airbus stále nabízí jako jediné řešení A330F, což má k ideálu daleko. Boeing, který se vmanévroval dokonale do kouta dnes v širokotrupém segment přežívá takřka výhradně díky nákladním letadlům. Jak se zdá, Airbus je nyní připraven tuto situaci změnit. (Foto: Airbus.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace