MAKS 2021: Rusko odhalilo lehký taktický letoun páté generace

  • 21.07.2021 17:00

Pod označením Checkmate se na výstavě MAKS veřejnosti v marketingově laděné show poprvé poodhalil prototyp nového lehkého taktického letounu páté generace. Podle vyjádření korporace Rostech by měl být určen zejména pro export do zemí, které z různých důvodů nedosáhnou na F-35 Lightning II. Jedná se zejména o země Blízkého a Dálného východu a Latinské Ameriky.

Letoun pochází z dílny Suchoj a jeho hlavní konkurenční výhodou ve srovnání s F-35 mají být nízké náklady na letovou hodinu a nízké pořizovací náklady. Breaking Defense a Popular Mechanics odhadují náklady na letovou hodinu F-35 okolo 35 tisíc dolarů. Náklady na letovou hodinu Checkmate se podle tvrzení korporace budou blížit nákladům Gripenu. Cena letadla by se měla pohybovat okolo 35 milionů dolarů.

Po úspěšném angažmá ruských zbraní v Sýrii v konfliktu s Islámským státem se zájem o nákup ruských zbraní výrazně prohloubil.

Rostech naznačil, že na letoun již získal významného zahajovacího zákazníka ze zahraničí a ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov slíbil, že letoun bude v nabídce zhruba za čtyři roky.

Šéf Federálního úřadu pro vojensko-technickou spolupráci dodal, že ne vždy dává smysl nasazení takových letadel, jako je dvoumotorový Su-57. Lehčí, jednomotorový a jednodušší stroj proto najde v letectvu vždy své místo.

Video z předvedení letadla najdete zde.

V tzv. Prezidentských ukázkách se odpoledne předvedlo 11 domácích vrtulníků, a to od největšího vrtulníku Mi-26T2V po Mi-171A2 (modernizovaná varianta Mi-8). V letové ukázce se dále předvedla dvojice MC-21-310 a MC-21-300 (viz foto) a Il-114-300. Sólo akrobacii předvedly Su-57 a MiG-35. A samozřejmě nemohlo chybět efektní vystoupení smíšeného týmu skupin Striži a Ruskije viťjazi. (Foto: Yandex zen, MAKS)   


Fotografie k článku



Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
22.07.2021 13:04
Prototyp, demonstrátor nebo maketa?

Rusové říkají, že je to prototyp, ale spíš to je jen maketa. Jinak by totiž nebyl důvod pro první let až 2023. Motor je otázkou, motor ze Su-27/30 je možný a čekal bych ho u demonstrátoru nebo prototypu, ale spíš se čeká na nové motory ze Su-57. Každopádně Rusko nemá peníze na vývoj a hledá investora, což je problém, protože případní zákazníci spíš peníze nemají. Pokud investora nenajdou, můžou prostě čekat roky. Pro Rusko je to letadlo perspektivní jen pro evropskou část Ruska, takže je otázkou, jestli a kolik jich vůbec objednají. Takže hezký model, uvidíme za 3 roky, jestli z toho něco bude.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace