Americký regulátor FAA nařídil celosvětovou inspekci celkem 9315 Boeingů 737

  • 17.07.2021 17:00

Nová direktiva regulátora FAA (US Federal Aviation Administration) vydaná ve čtvrtek ukládá všem provozovatelům letadel 737 provést inspekci spínače upozornění na nízký tlak v kabině, a to kvůli jeho možným poruchám. Direktiva se týká všech řad 737 (Classic, NG a MAX). Informovalo o tom zpravodajství Reuters. Direktiva postihuje celosvětově 9315 letadel, z toho 2502 v USA. Inspekci musí provozovatel uskutečnit do 2000 letových hodin od poslední kontroly spínačů nebo 90 dní od účinnosti direktivy.

Vloni v září oznámil nejmenovaný provozovatel, že během rutinních funkčních testů selhaly současně oba spínače, a to hned na třech letadlech. Případné selhání spínače způsobí, že při nebezpečném poklesu tlaku v kabině ve výškách nad 10 000 stop (3050 m) se nespustí varovná signalizace. Kabina 737 je během letu tlakována na tlak odpovídající výšce 8000 stop (2438 m).

Boeing případ analyzoval a dospěl k závěru, že nejde o ohrožení bezpečnosti letu, neboť pravděpodobnost současného selhání obou spínačů a zároveň dekomprese je zanedbatelná.

Následující šetření FAA však dokázalo, že pravděpodobnost současného selhání spínače je mnohem vyšší, než se původně předpokládalo a pravděpodobnější je proto i současná porucha obou spínačů v málo pravděpodobném, avšak nikoliv vyloučeném případě dekomprese. Regulátor zatím nezjistil příčinu mimořádně vysoké chybovosti spínače.

Boeing na rozhodnutí regulátora reagoval obligátní frází, že bezpečnost je první prioritou a direktivu FAA podporuje. (Foto: The San Diego Union-Tribune, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace