EU zaostává za svými vakcinačními sliby. Česká republika stále podprůměrná.

  • 08.07.2021 13:00

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen v dubnu slíbila, že do začátku prázdnin bude očkováno 70 % dospělé populace, o dva měsíce dříve proti původním plánům – a Evropská unie tak dožene očkovací fiasko z počátku roku.

Z údajů ECDC ( European Centre for Disease Prevention and Control) však vyplývá, že v těchto dnech má v zemích EU ukončené očkování pouze 40,3 % dospělé populace, 61,5 % má alespoň jednu dávku. (zdroj: ECDC).

Konkrétně přes 70 % se dostala pouze Malta, která počátkem července dosáhla 72,5 % dospělé populace s ukončeným očkováním. Následována je Maďarskem s 61.2 %. Chorvatsko, kam v těchto dnech směřuje nejvíce našich turistů, vykazuje 42,7 % dospělé populace s ukončeným očkováním. Nijak zářně si přitom nevede Česká republika, kde vakcinaci dokončilo pouze 37,6 % dospělé populace a zůstává tak pod průměrem zemí EU.

Pomalý postup vakcinace vede k tomu, že různé členské země EU přistupují k vakcinaci odlišně. Některé pro volný vstup akceptují i první dávku (v případě dvoudávkové vakcíny), většina pouze ukončenou vakcinaci. Některé země akceptují pouze vakcíny schválené EU, jiné jakékoliv. Liberálnější postup vidíme u zemí, které jsou více závislé na turistickém ruchu.

V případě České republiky jsou navíc Ministerstvem zdravotnictví od přijíždějících z většiny zemí vyžadovány PCR testy příp. i samoizolace, a to i u těch s dokončenou vakcinací, což smysl vakcinace zpochybňuje. Na jedné straně tak ministerstvo předvádí velmi restriktivní přístup k přijíždějícím, na druhé trvale zaostává ve vakcinaci. (Obr: ECDC)


Fotografie k článku



Komentáře



MK. (...113.228...)
08.07.2021 16:10
errata

Od 9.7.2021 dojde ke změně pravidel návratu do ČR pro osoby s ukončeným očkováním a osoby s prodělaným onemocněním COVID-19, bez nutnosti testů, pouze s příjezdovým formulářem, děti do dovršení věku 6 let bez nutnosti testů a příjezdového formuláře, ostatní osoby s povinností testů.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace