Amerika čeká na svátky Dne nezávislosti rekordní počty cestujících. Aerolinkám i letištím však chybí personál.

  • 03.07.2021 08:30

Svátky okolo Dne nezávislosti 4. července jsou typicky obdobím cestovní špičky. Nejinak tomu bude letos, kdy bude zcela jistě dosaženo rekordního počtu cestujících od nástupu koronavirové krize. Odhaduje se, že může být odbaveno až 2,3 milionu leteckých cestujících denně. Populárními destinacemi budou Florida, Havaj a Mexiko.

Společnost AAA odhaduje, že během svátků se na cestu vydá 47,7 milionu Američanů, z toho 43,6 milionu bude cestovat autem, což bude absolutní rekord. AAA radí leteckým cestujícím dostavit se na letiště 3 hodiny před odletem kvůli očekávaným frontám na odbavení a bezpečnostní prohlídku. Organizace TSA, která bezpečnostní prohlídky zajišťuje, nabízí zaměstnancům, kteří se přihlásí sloužit v uvedené dny, mimořádný bonus 1000 dolarů.

Na problém nedostatku personálu naráží rovněž letecké společnosti. Společnost Southwest musela v uplynulých dnech rušit stovky letů pro nedostatek personálu a nyní nabízí pozemnímu personálu zdvojnásobení mzdy za nástup do dodatečné směny v těchto dnech. Asociace pilotů Southwest uvedla, že se nepodařilo dosáhnout dohody s vedením společnosti o mimořádných odměnách za práci o svátcích. Návrh zdvojnásobit mzdy za svátky shledaly odbory za neadekvátní. Piloti zároveň kritizují společnost, že už od března bylo jasné, že „brutálně přeprodává letní sezónu narvaným letovým řádem, který nelze splnit“. Společnost sama připouští, že ideálně potřebuje až 900 dalších pilotů, ti se však z nucených dovolených vrací do služby příliš pomalu, neboť musí nejprve projít výcvikem na simulátorech. Southwest má stále na dobrovolné dovolené 500 pilotů. American Airlines, které rozšířily letový řád poněkud více než konkurenční Delta nebo United, byly nyní rovněž nuceny řadu letů rušit, a to ze stejného důvodu jako Southwest.  Nedostatek zaměstnanců, zaměstnanci na nucených dovolených, nedostatečná kapacita školení a simulátorů. Řada zaměstnanců během krize přijala nabídky na předčasnou penzi nebo dobrovolné ukončení pracovního poměru a pro letecké společnosti jsou již nedosažitelní.

Odbory kritizují letecké společnosti, že příliš agresivně škrtaly letové řády a zaměstnance, čímž přispěly stávající situaci. Letecké společnosti se zase brání, že zotavení je výrazně rychlejší, než mohl kdokoliv předpokládat. Nyní letiště v USA odbavují dvojnásobek cestujících proti stavu před pouhými dvěma měsíci.

Zcela jistě se jedná o závažný problém. Nicméně z pohledu evropského trhu decimovaného pandemií by se zdálo, že jde o příjemný problém k řešení. (Foto: wsj.com, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace