Norwegian vydal dluhopisy a upsal akcie za 700 milionů dolarů

  • 26.05.2021 08:00

Další kapitál, který společnost potřebuje k přežití, získal Norwegian Air Shuttle prodejem dluhopisů a úpisem akcií. Společnost tím získala celkem 714 milionů dolarů.

Podle zpravodajství Reuters tím společnost vyhověla rozhodnutí soudu Irska a Norska zajistit si do 26. května přinejmenším 536 milionů dolarů. Firma proto může nyní požádat o ukončení řízené restrukturalizace a ochrany před věřiteli.

Proces „zaplatili“ zejména existující akcionáři, jejichž podíl ve společnosti se během procesu snížil na necelých 5 %, a také cestující, kteří nárokují refundaci letenek za zrušené lety. Ti dostanou pouze 5 % své pohledávky a naději na blíže neučený podíl ze zvláštního fondu 50 milionů eur, který vznikne vkladem nových akcionářů.

Společnost v rámci úsporného programu zrušila u Airbusu a Boeingu objednávky na celkem 185 letadel a žádné objednávky letadel nyní nemá. Většinu letadel vrátila leasingovým společnostem.

Norwegian Air Shuttle, dříve jedna z největších nízkonákladových evropských společností, se letos zbavila své dálkové sítě a postupně obnovuje lety v Norsku a Evropě. Do konce roku chce provozovat 51 letoun, 47 bude pronajatých a 4 vlastní. Nebude to nijak snadné, neboť na trhu postiženém pandemií bude čelit intenzivní konkurenci Ryanairu a Wizz Airu. Na domácí trh vstupuje rovněž nová norská společnost Flyr.

Neradostnou situaci společnosti bojující o přežití nejlépe dokumentuje vývoj ceny akcií (NORR.OL), který silně kontrastuje s vývojem ceny akcií společností, jako jsou Ryanair (RYA.I), easyJet (EZJ.L) či skupinou IAG (ICAG.L), jak ukazují přiložené grafy. (Grafy: Reuters, foto: planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace