Norwegian Air Shuttle chce do konce roku provozovat okolo 50 letadel

  • 21.05.2021 17:00

Během prvního čtvrtletí přepravil Norwegian 210 tisíc cestujících, proti 5,08 milionům ve stejném období vloni, což znamená pokles o 96 %. Stejně poklesly i výnosy, které činily 255 milionů norských korun. Využití sedačkové kapacity se meziročně snížilo ze 78,9 % na 38,4 %.

Norwegian věří, že postupné oživení umožní provozovat do konce letošního roku 51 letoun (47 pronajatých, 4 vlastní), v příštím roce 70 letadel. Společnost se chce soustředit na domácí trh, Skandinávii a severní Evropu. Na klíčových trzích chce udržet pozici jedničky (Norsko) nebo dvojky (Dánsko, Finsko, Švédsko).

Společnost v rámci úsporného programu zrušila u Airbusu a Boeingu objednávky na celkem 185 letadel a v současné době žádné objednávky nemá. Nevylučuje však, že v období 2022 až 2024 objedná Boeingy 737 MAX nebo letadla řady Airbus A320neo.

Soud v Oslo schválil plán restrukturalizace dluhu. Ten je nyní právně závazný, proti plánu se nepostavil žádný ze stávajících věřitelů.

Na tyto informace reagoval trh růstem akcií o 28 %. I přes takto prudký růst však akcie Norwegianu zůstávají prakticky bezcenné. Vývoj akcií v letošním roce ukazuje graf.

Úplná zpráva s výsledky prvního čtvrtletí je zde. (Obr.: Norwegian, Graf: Yahoo Finance, Foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace