Etihad opouští další leteckou společnost

  • 16.05.2021 17:00

Společnost Etihad se smutně proslavila fenomenálně neúspěšným kapitálovým vstupem do řady nejrůznějších zahraničních leteckých společností. Drtivá většina investic směřovala do leteckých společností, které již zkrachovaly či prochází procedurou bankrotu – Air Berlin, Alitalia, Darwin Airline, Jet Airways a Virgin Australia. Firma si tak vybudovala pozoruhodné portfolio neúspěšných investic.

Nejnověji Etihad vycouval z Air Seychelles, když odprodal svůj 40% podíl místní vládě, která se tak stala 100% vlastníkem společnosti.

Ambiciozní investiční strategie Etihadu zřejmě spočívala v investicích do problematických společností, které chtěl obrátit v úspěch. To se však zjevně nestalo. Naopak, v mezidobí zvyšovaly státem vlastněné Etihad své kumulativní ztráty mimořádnou rychlostí, a to dokonce ještě daleko před nástupem koronavirové katastrofy. V roce 2020 hospodařila společnost se ztrátou 1,7 miliardy dolarů, v roce 2019 ztratila 870 milionů dolarů, v roce 2018 1,28 miliardy dolarů, dalších 1,52 miliardy dolarů ztratila v roce 2017. V březnu 2021 firma slíbila, že se vrátí do zisku v roce 2023.

Zatím si Etihad ponechává podíl v Air Serbia, avšak podíl se snížil z původních 49 % na 18 %, neboť se Etihad nezapojil do rekapitalizace společnosti. Původně Etihad označoval svá investiční dobrodružství v zahraničních aerolinkách jako strategická partnerství. Člověk by však musel být obdařen darem mimořádné představivosti, aby shledal cokoliv strategického na minoritním podílu Etihad v Air Serbia (což neznamená nic proti Air Serbia). Poněkud kuriozní na případu Air Serbia je, že Srbsko delegovalo na Etihad (tj. minoritního vlastníka) většinu rozhodovacích práv ve společnosti, aby tak ocenilo strategický vklad zahraniční letecké společnosti. ( Foto: Air Seychelles, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace