Průlomové rozhodnutí Německa ruší karanténu pro přijíždějící ze stovky zemí včetně ČR

  • 13.05.2021 13:00

Nová pravidla pro cestování, které vyhlásilo ve středu Německo, výrazně zjednoduší cesty do Německa. Průlomové rozhodnutí ruší karanténní opatření při příjezdu z asi stovky zemí.

Většina zemí je vyznačena jako rizikové (žlutě). Pro příjezd z vysoce rizikových či rizikových oblastí nebo zemí se vyžaduje negativní PCR test nebo ukončené očkování, příp. je nutno prokázat, že přijíždějící v době od 28 dní do půl roku před cestou prodělal onemocnění COViD. V této kategorii je také Česká republika.

Pro země, kde jsou nebezpečné mutace (vyznačeny červeně), nadále platí 14denní karanténa, a to včetně astronomické pokuty až 25 000 eur za její porušení. Do této kategorie patří např. Brazílie, Indie, či Jižní Afrika.

Na tiskové konferenci to ve středu oznámil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Prohlášení je poněkud překvapivé, neboť Německo je stále ještě na konci třetí vlny koronaviru. Pro cestovní ruch však jde o mimořádně příznivou zprávu.

Rozhodnutí Německa staví na hlavu pozici Ministerstva zdravotnictví ČR, které označuje většinu zemí mimo EU jako „země s velmi vysokým rizikem nákazy“ (mapa 2), přičemž to odůvodňuje evropskou koordinaci. Tato restriktivní pozice poškozuje cestovní ruch, a tedy i leteckou dopravu.


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace