Prudký nárůst nemocných koronavirem v Turecku zamíchá evropským provozem

  • 15.04.2021 08:00

Turkish Airlines se umisťovaly v době pandemie na prvních místech hodnocení, pokud jde o počet letů ve vzdušném prostoru členských zemí organizace Eurocontrol. Bylo tomu tak i počátkem dubna, kdy byly Turkish Airlines s velkým předstihem na prvním místě (viz graf). Na prvních místech se tradičně umisťují také Pegasus Airlines. Stejně tak se na špičkách žebříčků podle počtu odbavených cestujících umisťují letiště Istanbul a Sabiha Gökçen. Významný je i provoz dalších aerolinek do tureckých destinací.

V současné době v Turecku velmi rychle rostou počty nemocných. Turecko sice tvrdí, že se nejedná   růst v turistických destinacích, ale je jasné, že je jen otázkou času, kdy se tam epidemie rozšíří. Situaci může částečně pomoci ramadán, který omezuje některé aktivity, přesto však Turecko zavažuje vyhlásit celkový lockdown. To by letecké spojení s Tureckem paralyzovalo.

Na situaci jako první reagovalo Rusko, které od 15. dubna do 1. června přerušuje pravidelné i charterové letecké spojení s Tureckem. Ztrátu výnosů turistického ruchu z Ruska odhaduje Turecko na 3,5 miliardy dolarů. Podíl cestovního ruchu na HDP je v Turecku 3,8 %, přitom turistický ruch zaměstnává podle odhadů 8 % pracující populace. (Graf: Eurocontrol)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace