Aeroflot využije padesátky dlouhodobě odstavených letadel na lety k Černému moři

  • 12.04.2021 17:00

Aeroflot má kvůli trvajícím omezením mezinárodních letů stále odstavenu asi čtvrtinu ze svého parku 221 letadel. Ve čtvrtém čtvrtletí 2020 se to týkalo 55 letadel, v prvním čtvrtletí tohoto roku 52 letadel.

Dlouhodobé uskladnění letadel je nákladné. Generální ředitel skupiny Aeroflot proto rozhodl nasadit tato letadla na doplňkové lety do ruských černomořských resortů, jako jsou Soči, Anapa, Gelendžik, a na Krym. Počet letů na jih Ruska a do Simferopolu na Krymu tak vzroste na dvojnásobek až čtyřnásobek. Trvající restrikce v cestování do zahraničí v kombinaci s příznivou epidemiologickou situací v Rusku garantují vysokou domácí poptávku po dovolených na jihu Ruska a na Krymu.

Dopravce tím ušetří náklady uskladnění letadel a získá alespoň nějaké výnosy. Nasazení letadel tak má být méně ztrátové než jejich uskladnění. Navíc dovolí využít palubní a pozemní personál a pilotům zachovat potřebné návyky. Od dubna uvolní Aeroflot na zmíněné linky okolo 25 nyní odstavených letadel a do července zbývající. V tomto případě platí ono známé „i prodělat je kšeft“.

Přímořská letiště se zase obávají, že nebudou mít dostatek slotů a stojánek, aby absorbovala dodatečné lety.

Březnové statistiky OAG uvádí spoj Moskva (DME) – Simferopol jako největší mezinárodní linku v Evropě.

Pokud jde o odstavená letadla, dubnové statistiky OAG uvádí, že celosvětově sice zůstává odstaveno takřka 9000 tryskových dopravních letadel, počet odstavených letadel se však postupně snižuje. (Tab.: OAG, foto: regpovestka.ru, aviaru.net)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace