Expanze evropské nízkonákladové a regionální dopravy

  • 12.04.2021 08:00

Wizz Air v polovině roku 2019 oznámil, že část svých opcí na letadla řady A320neo konvertoval na objednávku 20 letadel A321XLR, jejichž dodávky očekává od roku v 2023. Šéf Wizz Airu József Váradi uvedl, že tato letadla dovolí létat na linkách o délce 7 až 8 hodin. Dolet letadla je až 8700 km. Nekonkretizoval však, kam dálkové linky povedou.

V červnu Wizz Air obnoví lety z Budapešti do Nur-Sultanu (Kazachstán). Tentokráte však budou letadla Wizz Airu pokračovat do Pekingu. Fakticky se tedy jedná o spojení do Pekingu s mezipřistáním v Nur-Sultanu. Z toho lze vyvozovat, že jakmile budou k dispozici A321XLR, nasadí je Wizz Air na linky do Číny. Již dlouho se spekuluje také o linkách mezi Evropou a Indií.

Lety do Číny jsou organizovány v rámci tzv. páté svobody, která dopravci dává přepravovat cestující a náklad z vlastní země do druhé země a z této země dále do třetí země.

Jet2.com (a Jet2holidays) obnoví mezinárodní lety nejdříve 24. června. Generální ředitel společnosti Steve Heapy to odůvodnil tím, že společnost stále nemá jistotu, jaká opatření bude přijímat britská vláda pro uvolnění cestovních restrikcí. Jde o poněkud překvapivé rozhodnutí, neboť letecké společnosti, cestovní kanceláře a cestující předpokládají, že cestovní restrikce budou uvolněny 17. května. Konkrétní datum a konkrétní postup by měl Boris Johnson sdělit 12. dubna. Oznámení Jet2.com tak přichází v podstatě v předvečer tohoto momentu. V současné době není možno cestovat z/do Velké Británie v jiných než zvláště odůvodněných případech. Turistické cesty jsou zakázány.

Eurowings zahájí lety do Ruska a Gruzie. Od 19. července budou Eurowings létat z Düsseldorfu do Krasnodaru, od 24. července do Jekatěrinburgu. Dne 21. července zahájí lety z Düsseldorfu do Tbilisi.

Ryanair a Wizz Air budou poprvé létat také z/do Milána Linate. Společnosti získaly sloty pouze na červen, září a říjen, nikoliv na červenec a srpen. Ryanair, který již létá z/do Bergama a Malpensy, využije slotů pro spojení do Berlína a Bruselu. Wizz Air zřejmě své sloty využije k optimalizaci na italských vnitrostátních linkách. Sloty v Linate získaly také řecké Lumiwings, nový italský start-up Ego Airways a Blu Panorama. easyJet získá doplňkové sloty v Katánii a Palermu.

Španělský regionální dopravce Binter Canarias otevře od července spoje z Kanárských ostrovů do Toulouse, Marseille, Lille, Turína a Benátek. Ve Španělsku přidá Tarragonu.

airBaltic spustí od 1. května novou linku z estonského Tallinu do Mnichova.

Norský start-up Flyr zahájí komerční provoz 30. června, a to spojem z Osla do Tromsø. Generální ředitel CEO Tonje Wikstrøm oznámil, že kromě dalších norských destinací bude společnost provozovat lety do Malagy, Alicante a Nice. (Foto: Embraer, flycare.eu)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Peter Pšenica (...40.242...)
12.04.2021 08:59

Neviem, koľko by mi musel Wizz Air zaplatiť, aby som absolvoval let s A321XLR (predpokladám, že podobne ako ich A321neo s cca 230 sedadlami) z Budapešti do Číny s dvoma stovkami nevychovaných, drzých Číňanov, po ktorých ostáva v lietadle spúšť, vykrikujúcich po celej palube a stojacich v jedinej uličke celé hodiny v družnom rozhovore s kolegovcami... A bude zaujímavé sledovať, ako sa vôbec bude dať do Číny cestovať, keď nedávno vyhlásili, že začnú vydávať víza, ale len pre ľudí očkovaných niektorou z čínskych vakcín. Nuž, Čína vie ako robiť dobrý biznis na pandémii, ktorú sama spôsobila a rozšírila do celého sveta...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace