Průlomové rozhodnutí amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí

  • 06.04.2021 08:00

Americké CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) v pátek informovalo, že cestujícím s ukončeným očkováním hrozí při cestách jen male riziko nakažení. Ukončení očkování, je definováno jako 14 dní po přijetí poslední dávky. Agentura tím zároveň opouští předchozí doporučení, aby lidé necestovali, pokud k tomu nemají závažný důvod. To zůstává v platnosti pouze pro neočkované.

Tímto výrokem agentura CDC ukončila šetření, ke kterému ji 22. března vyzvalo 23 různých společností a organizací včetně „velké čtyřky“ American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines a Southwest Airlines. Signatáři výzvy požadovali, aby CDC revidovala své stanovisko týkající se cestovaní letadly se zohledněním proočkovanosti.

CDC rozhodla, že lidé s ukončeným očkováním se nadále nemusí podrobovat karanténě, pokud to není výslovně vyžadováno zeměmi, do kterých cestují. Při návratu do USA je však nadále vyžadován negativní PCR test. Ten není vyžadován na vnitrostátních linkách v USA. V platnosti zůstává rovněž zákaz cest do USA občanům cizích zemí, kteří pobývali v poslední době v Brazílii, Číně, většině zemí Evropy a v Jižní Africe. Očkovaní cestující musí na palubách letadel nadále používat respirátory a dodržovat obecná epidemiologická pravidla.

Rozhodnutí CDC je chápáno jako průlomové. Je pravděpodobné, že řada dalších zemí stanovisko CDC přijme a usnadní cestování cestujícím s ukončeným očkováním.

Pro letecké společnosti je to vítaná zpráva, neboť vysoká proočkovanost v USA a postupné rušení restrikcí dovolí nastartovat ve větším měřítku mezinárodní lety. Šéf cestovní asociace US Travel Association Roger Dow rozhodnutí CDC přivítal s tím, že jde o „zásadní krok správným směrem“. Tempo očkování v USA postupuje mimořádně úspěšně, dosáhlo se tempa až 4 milionů očkovaných za den.

Naopak Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden varovala, že tempo očkování v Evropě je „nepřijatelně pomalé“. Zároveň uvádí, že v Evropě už šest týdnů roste počet nových případů nákazy koronavirem. (Foto: The New York Times, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace