Společnost Norse Atlantic Airways si pronajala devět Dreamlinerů. Povolení na lety do USA naráží na odpor.

  • 31.03.2021 17:00

Nový norský start-up, který ve stopách Norwegianu chce zahájit nízkonákladovou dopravu přes Atlantik, si od leasingové společnosti AerCap pronal šest Boeingů 787-9 a tři Boeingy 787-8. Jedná se o použitá, nikoliv nová letadla. Všechna jsou vybavena motory Rolls Royce Trent 1000.

U zrodu společnosti Norse stojí Bjørn Kjos, zakladatel a bývalý generální ředitel Norwegian, a rovněž další manažeři, kteří byli u zrodu (a pádu) společnosti Norwegian. Jak známo, Norwegian bojuje o přežití a ztrátové dálkové dopravy se proto vzdal. Bjørn Kjos do nové společnosti vložil 12 milionů norských korun (ekvivalent asi 31 milionů korun). Generální ředitel Norse Bjørn Tore Larsen vyjádřil přesvědčení, že nastala správná doba na nástup nízkonákladového dopravce na transatlantické linky.

Proti pokusu o návrat na nízkonákladové linky vystupují američtí zákonodárci, kteří požadují, aby Bidenova administrativa nepovolila společnosti Norse lety do USA. Obávají se, že se zopakuje model Norwegian, kdy dopravce vyvolá cenovou válku a poškodí trh, ze kterého potom odejde, zatímco škody zůstanou. Tuto informaci přineslo zpravodajství Reuters.

Podle zatím dostupných informací není Norse Atlantic Airways ničím jiným než přesnou kopií neúspěšného dálkového byznysu Norwegian. A právě toho se američtí zákonodárci obávají. (Foto: Norwegian, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace