Čekání na výsledky šetření katastrofy letu Ethiopian ET302

  • 09.03.2021 17:00

V těchto dnech uplynou dva roky od katastrofy Boeingu 737 MAX letu Ethiopian Airlines ET302, ke které došlo 10. března 2019. Jak známo, jednalo se v krátké době o již druhou katastrofu tohoto typu po sobě a zároveň událost, která poslala Boeing do nejhlubší krize za celou jeho historii. Při katastrofách letadel Lion Air a Ethiopian zahynulo 346 osob.

Etiopský regulátor ECAA přislíbil, že finální zprávu o příčinách katastrofy letu ET302 vydá právě k výročí katastrofy. Na vyšetřování příčin katastrofy pracuje francouzský úřad pro vyšetřování a analýzy bezpečnosti civilního letectví BEA (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile). Průběžná zpráva byla zveřejněna v březnu 2020. Finální zpráva sice nepřinese žádné nové skutečnosti, přesto bude její publikace pro Boeing mimořádně důležitá.

Čína jako největší trh pro civilní letadla Boeing stanovila uzavření šetření jako jednu z podmínek pro zahájení recertifikace 737 MAX na domácím trhu. Čínský úřad CAAC zatím kroky k recertifikaci nezahájil. Čína byla zároveň první zemí, která po katastrofě letu ET302 letadla 737 MAX uzemnila, a to hned 10. března 2019.

Boeing odhaduje, že čínský trh bude potřebovat během následujících 20 let na 8600 nových letadel v hodnotě 1,4 bilionu dolarů. Před uzemněním MAXů čínský trh představoval přes 10 % celkových výnosů Boeingu. Dvouleté uzemnění MAXů zvýšilo odbytové šance domácího letadla COMAC C919, které by se mělo dostat do komerčního provozu koncem roku.

Náměstek šéfa čínského regulátora v interview pro Global Times minulý týden prohlásil, že obavy CAAC týkající se bezpečnosti letadla zatím nebyly rozptýleny. Úřad CAAC nijak nekomentoval certifikační rozhodnutí FAA ani EASA. Přístup FAA k certifikaci 737 MAX a ke katastrofám letadel Lion Air a Ethiopian otřásl důvěrou Číny v objektivnost FAA.

První zemí regionu Asie-Pacifik, která obnovila letovou způsobilost 737 MAX, byla minulý týden Austrálie. (Foto: Bloomberg, express.co.uk)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace