Podivné zmizení arménského Boeingu v Iránu

  • 03.03.2021 17:00

Boeing 737-300 (EK-FAA) společnosti Fly Armenia opustil 19. února Arménii, aby přeletěl do Emirátů s mezipřistáním v ukrajinském Hostomelu.

Místo na Ukrajinu však letoun přiletěl do Bulharska. To je samo o sobě kuriozní, neboť Fly Armenia je stejně jako všechny další arménské letecké společnosti na černém seznamu EU. Následující den se letoun se stejným transpondérem vydal přes Turecko do Íránu na letiště Teherán-Mehrabad.

Arménské úřady nejprve sdělily, že letoun byl unesen. Jiné zdroje z arménských úřadů tvrdí, že letoun se dostal do Íránu v důsledku technické závady. Nicméně daleko pravděpodobnější je, že letoun byl prodán Íránu, kam je vzhledem k sankcím vývoz letadel, letecké techniky a náhradních dílů zakázán. To uvádí také server scramble.nl s tím, že letadlo koupily Caspian Airlines.

Zdaleka by nešlo o první letadlo, které za podivných okolností zmizelo v Íránu. Podobnou cestou se prý dostávají do Íránu letadla více méně fiktivních společností z Arménie, Iráku, Uzbekistánu či Kyrgyzstánu.

Příkladem budiž Airbus A340 společnosti Mahan Air. Letadla A340 patřící íránské společnosti Al-Naser Airlines byla během jediného dne v roce 2015 odeslána na údržbu do Kazachstánu. Během cesty vyhlásila všechna letadla nouzi a přistála v Teheránu. (Foto: samchui, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



petrp (...250.28...)
03.03.2021 21:39

...asi bylo myšleno, že pak ta letadla přešla k Mahań Air

Tomáš Náprstek - nepřihlášený host (...181.245...)
03.03.2021 20:51

Al Naser Airlines(6N) byla irácká společnost. Byla-li by iránská, přistání v Teheránu by bylo víceméně normální a preferované v případě vyhlášení nouze.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace