K návratu 737 MAX do provozu se chystají další evropské společnosti. Lety 737 MAX povolily Emiráty.

  • 19.02.2021 17:00

Jak jsme již dříve informovali, jako první vrátila 737 MAX do provozu v Evropě společnost TUI fly Belgium, a to 17. února na lince z Bruselu do Malagy a Alicante.

Smartwings měly být druhou evropskou společností, a to sobotní linkou do Las Palmas. Webové stránky společnosti však v pátek uvádí na této lince model 737-800. Prapůvodně plánovaly Smartwings první let 25. února, a to na lince do Palmy. Tento let však z webových stránek také zmizel.

Na 1. březen plánuje nasadit 737 MAX Norwegian z Osla do Stockholmu a Hamburku. Ani toto však nemusí být definitivní, neboť letenky na tento let v době psaní příspěvku v prodeji nebyly.

Icelandair plánuje znovu uvedení MAXu do provozu 8. března.

Váhání leteckých společností je pochopitelné. Nízká poptávka vytváří jen malou nebo žádnou motivaci spěchat s návratem dlouhodobě uzemněných letadel do provozu.

Letadla byla uzemněna v březnu 2019. Evropský regulátor EASA povolil lety Boeingů 737 MAX dne 27. ledna. Letadla musí před návratem do provozu projít předepsanými úpravami a posádka absolvovat výcvik na simulátoru.

Spojené arabské emiráty povolily lety 737 MAX

Podle informací zpravodajství El Jazeera povolily Spojené arabské emiráty 17. února návrat MAXů do provozu. To je dobrá zpráva zejména pro Boeing, který tak může obnovit dodávky pro společnost flydubai, s 251 objednávkou jednoho z největších zákazníků typu. Flydubai mají ve svém parku 14 MAXů, ale možnosti jejich nasazení jsou zatím velmi omezené, a to na ty země, které povolily provoz 737 MAX ve svém vzdušném prostoru.

Letadla zatím schválily úřady FAA z USA, brazilský ANAC, Transport Canada, EASA, britský CAA a nyní tedy GCAA.

Emiráty požadují před prvním letem úpravu systému MCAS, update softwaru, zajištění dostatečné separace kabeláže, prověření, že v letadlech nejsou cizí předměty (např. v nádržích) a uskutečnění zkušebního letu bez cestujících. Piloti musí projít výcvikem na simulátorech. (Foto: Emirates 24/7, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace