Nová pravidla EU pro využití slotů během letní sezóny

  • 02.02.2021 08:00

Dne 27. ledna schválili zástupci členských zemí EU mandát pro Evropskou komisi (EK) vyjednávat a rozhodnout o alokaci slotů v letní sezóně 2021. Nový režim by měl balancovat zájmy společností, které mají zájem expandovat a obsadit nevyužité kapacity letišť, se zájmem stávajících držitelů slotů, které by systém neměl nutit k provozování tzv. „ghost flights“ jen kvůli tomu, aby si sloty udrželi.

Před pandemií stanovilo pravidlo 80:20, že držitel musí sloty využít alespoň z 80 %, jinak o ně další sezónu přijde (pravidlo „use it or lose it“). Vzhledem k propadu poptávky bylo pravidlo 80:20 vloni pozastaveno. To přivodilo situaci, kdy stávající držitelé slotů své sloty nevyužívali, avšak svou alokací blokovali aerolinky, které by nevyužitých kapacit mohly využít. To omezilo konkurenci, poškodilo zájmy zákazníků a postihlo výnosy letišť a služeb řízení letového provozu.

Aktuální návrh stanovuje na sezónu letního letového řádu začínající 28. března upravit pravidlo na kompromisních 50:50. To by platilo i pro nově alokované sloty. Návrh předpokládá, že během letní sezóny dojde k postupnému oživování letecké dopravy.

Mandát je flexibilní a dává EK možnost podle aktuálního vývoje na trhu rozhodovat v pásmu 30 až 70 %, podle plánovaného vývoje provozu.

Odlišně bude regulován britský trh. Organizace Airport Coordination Limited (ACL) v pátek oznámila, že vzhledem k nepříznivému vývoje epidemie je pravidlo 80:20 nadále zrušeno, a to na celou dobu platnosti letního letového řádu. Přidělování nových slotů bude pravidlu 80:20 podléhat.

Pravidla o alokaci slotů slouží k regulaci provozu na letištích, kde poptávka překračuje kapacitní možnosti existující infrastruktury. Slot dává letecké společnosti právo využít služeb příslušného letiště během stanoveného časového úseku.

Letiště jsou rozdělena organizací IATA do tří tříd: Level 1 – bez slotů, Level 2 – potenciální přetížení letiště se řeší koordinací mezi leteckými společnostmi a Level 3 – přetížená letiště, kde provoz musí být usměrňován pomocí slotů. Na světě je přes 200 letišť s koordinací slotů, přičemž za normálních okolností tato letiště obslouží asi 43 % celkového počtu cestujících. Seznam letišť tříd Level-2 a Level-3 je uveden zde. V Praze se koordinací slotů zabývá Slot Coordination Czech Republic. (Obr.: Slot Coordination Czech Rep., Foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace