Montenegro Airlines ukončily provoz

  • 28.12.2020 13:00

Černohorským státem vlastněná společnost Montenegro Airlines byla nucena ukončit 26. prosince svůj provoz, a to po rozhodnutí vlády neudělit letecké společnosti státní pomoc. Černohorská vláda konstatovala, že přes veškerou snahu nenašla žádné důvody takovou pomoc společnosti poskytnout. Montenegro Airlines je dalším příkladem společnosti, která hospodařila se ztrátou ještě před nástupem koronavirové krize, která nyní její osud zpečetila.

Předchozí vláda plánovala poskytnout společnost během následujících pěti let velkorysou pomoc ve výši až 155 milionů eur. Nová vláda jmenovaná počátkem prosince však tuto myšlenku z rozumných důvodů zavrhla. Poskytnout společnosti provozující čtyři letouny pomoc ve výši 155 milionů eur je zjevně přemrštěné.

Náklady na likvidaci společnosti Montenegro Airlines a vypořádání všech závazků vyjdou asi na 50 milionů eur. Za prvních devět měsíců roku společnost hospodařila se ztrátou 15 milionů eur.

Zadlužení společnosti je takové, že reálně hrozila konfiskace všech letadel společnosti. Společnost od září nevyplácela svým zaměstnancem mzdy.

Montenegro Airlines provozovaly tři letouny Embraer 195 a Fokker 100.

Vláda zároveň s rozhodnutím odmítnout pomoc schválila plán ustavit novou leteckou společnost, které poskytne potřebný kapitál na rozjezd. Vláda je přesvědčena, že letecká společnost je potřebná z hlediska rozvoje cestovního ruchu. Nástupce Montenegro Airlines má zahájit komerční lety začátkem letní sezóny 2021.

Počátkem prosince se na webových stránkách společnosti objevila informace, že v letní sezóně zahájí provoz na lince Podgorica-Praha-Podgorica. Další nové linky měly Montenegro Airlines otevřít do Istanbulu, Kyjeva a Lisabonu.

Dne 26. prosince večer webové stránky společnosti informaci o ukončení činnosti ještě neuváděly. (Obr: webové stránky Montenegro Airlines).


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Tivat (...146.96...)
28.12.2020 13:31

Moje srdcovka, z toho nemám radost...
Kdeže by mě napadlo, když jsem trávil Nový rok 2020 na Balkáně, že bude moje fotka 1.ledna 2020 v Tivatu jediný spotting za celý rok, a také poslední fotka letadla společnosti Montenegro airlines, jak jsem právě zjistil…☹

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace