Aeroflot odsouhlasil přesun SuperJetů ke společnosti Rossiya. Odstartoval přechod na novou strategii.

  • 27.12.2020 17:00

Na svém jednání minulý týden představenstvo skupiny Aeroflot formálně odsouhlasilo přesun SuperJetů k dceřiné společnosti Rossiya. Aeroflot předá sesterské společnosti všech 54 SuperJetů, a to postupně do konce roku 2022. Všechny nové dodávky SuperJetů již půjdou rovnou k Rossii.

Fakticky tím odstartovala implementace nové strategie skupiny do roku 2028, kterou doprovází velká rošáda leteckých parků.

V rámci nové strategie Aeroflotu do roku 2028 bude Rossiya provozovat zejména letadla domácí provenience na regionálních linkách. Převezme 150 SuperJetů a 85 letadel MC-21. Své Boeingy 737-800 předá Rossiya společnosti Poběda a postupně se zbaví Airbusů A319 a A320. V parku společnosti zřejmě zatím zůstane deset Boeingů 777 a devět Boeingů 747, které budou přednostně zajišťovat dálkové spoje na ruský Dálný východ a do destinací s vysokým provozem (např. Simferopol). Letadla MC-21 převezme Rossiya v jednotřídní konfiguraci, stejně tak nové SuperJety SSJ100. Letadla v „aeroflotovské“ dvoutřídní konfiguraci budou upravena na jednotřídní konfiguraci postupně.

Přechod na jednotřídní konfiguraci a další opatření směřující k vyšší efektivitě umožní společnosti snížit ceny letenek a přilákat více zákazníků. K roku 2028 má počet přepravených cestujících dosáhnout asi trojnásobku stavu roku 2019.

SuperJet v barvách společnosti Rossiya zachytil Peter Pšenica na letišti v Bratislavě 15. prosince.

Poběda se bude dále rozvíjet jako nízkonákladová společnost, jejíž park budou tvořit výlučně letouny Boeing 737-800 a 737 MAX. V rámci skupiny Aeroflot Poběda dosahuje největšího růstu počtu přepravených cestujících a k roku 2028 má přepravovat až 65 milionů cestujících ročně, tj. takřka polovinu celkového přepravního výkonu skupiny Aeroflot.

Aeroflot posílí pozici prémiového provozovatele a míří na 5 hvězdiček v ratingu Skytrax. Zatímco na dálkových linkách bude Aeroflot nadále provozovat Airbusy a Boeingy, jednouličkovými stroji budou výlučně letadla řady Airbus A320. Stávající Boeingy 737-800 předá Aeroflot nízkonákladové Pobědě. Aeroflot sníží svůj profil na vnitrostátních linkách, které bude přednostně obsluhovat Rossiya a Poběda. Posílí zaměření na mezinárodní tranzit, a to zejména mezi Evropou a Dálným východem. Počet přepravených cestujících do roku 2028 zůstane přibližně na úrovni roku 2019.

Rostoucí podíl nízkonákladové Pobědy a nové „mid-price“ zaměření společnosti Rossiya má snížit průměrné ceny letenek v rámci skupiny Aeroflot o 30 % a zvýšit počet přepravených cestujících.

Skupinu Aeroflot opouští dálkovýchodní Aurora, která v nové strategii nenašla místo. Představenstvo minulý týden odsouhlasilo předat 51 % akcií společnosti Aurora za symbolický rubl místní správě v Sachalinu, která se tím stává 100% vlastníkem společnosti.  

K 30. září provozovala skupina Aeroflot 357 letadel. (Obr.: Aeroflot, foto: planes.cz)


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace