Britský Nejvyšší soud dal definitivní zelenou třetí dráze letiště Heathrow

  • 17.12.2020 13:00

Letiště Heathrow ve svém úsilí získat povolení na výstavbu třetí dráhy uspělo u Nejvyššího soudu. Dne 16. ledna Nejvyšší soud jednomyslně rozhodl, že výstavba může pokračovat tak, jak bylo plánováno, a zamítl rozhodnutí nižších soudů, která výstavbu dráhy blokovala. Soud jednomyslně odmítl argumenty ekologické iniciativy Plan B, která tvrdila, že výstavba dráhy by byla porušením britského závazku v pařížské klimatické dohodě. Protože se jedná o nejvyšší soudní instanci, proti rozhodnutí není odvolání.

Proti výstavbě dráhy vystupuje i hlavní zákazník, skupina IAG. Obává se, že náklady výstavby budou ve skutečnosti daleko vyšší než ty, které projekt uvádí, což povede ke zvýšení cen letenek.

Výstavba dráhy je plánována severně od stávající dráhy 09L-27R. Pokud jde o evropská letiště, s výjimkou Heathrow jsou na prvních osmi místech z hlediska provozu právě letiště, která mají přinejmenším tři dráhy.

V roce 2019 odbavilo Heathrow 40 milionů cestujících a před nástupem pandemie se již stávající dráhový systém přibližoval kapacitním možnostem.

V květnu generální ředitel letiště John Holland-Kaye uváděl, že pandemie posune potřebu nové kapacity o dva roky, tj. do roku 2027. Stávající prognóza vývoje provozu po koronavirové krizi však indikuje, že další dráha bude potřeba okolo roku 2030, tj. o pět let později, než se původně předpokládalo. (Foto: Heathrow, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Komárek - nepřihlášený host (...42.239...)
18.12.2020 12:01

A co bude s obyvateli z Lonfordu u Londýna? To je v trase pánované stavby.

Zetor (...177.188...)
18.12.2020 00:41

Soud asi nebyl 16. ledna... Jestli ano, není to moc novinka...

Heathrow v roce 2019 rozhodně neodbavilo jen 40 milionů cestujících, ale spíše dvojnásobek...

Petr S. - nepřihlášený host (...196.82...)
17.12.2020 16:31

Je to velmi dobře. Žiju nedaleko tohoto letiště a musím uznat že další dráha se opravdu hodí. Rozhodně co zde píše pan Petr nechápu. Čím by to mělo zavřít Gatwick? Všechna londýnská letiště jsou vytížena a Heathrow a Gatwick nejvíce. Přijde mi že pán se ani na jednom londýnském letišti nikdy nebyl podívat.
Toto je super tah

Petr - nepřihlášený host (...187.66...)
17.12.2020 13:31
Go ahead

Vsichni vime, ze kdyz na Londyn padne mlha, vsichni musi bud cekat nebo divertovat, protoze Heathrow je proste v udoli. Tak at si klidně postaví třetí dráhu a létají si dal svůj commonwealth. Těch par zoufalců z EU bude létat dal na Stansted nebo Lutton, Gattwick to prakticky zavře a dobře jim tak.

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace