Vláda Hong-Kongu koupila půl milionu letenek. Cestujícím je rozdá zdarma.

  • 11.12.2020 13:00

Za 260 milionů dolarů koupila vláda Hong Kongu 500 tisíc letenek (letenky tedy stály přibližně 520 dolarů). Letenky budou nabídnuty zdarma zájemcům z Hong Kongu i v zahraničí a distribuovány budou losováním. Jedná se o netradiční, avšak mimořádně efektivní způsob, jak pomoci leteckým společnostem a nejen jim. Z akce bude profitovat také cestovní ruch. Někteří výherci nepochybně využijí šťastné náhody a další letenky si přikoupí, takže lze počítat i s určitým multiplikativním efektem. Výherci získají voucher, který budou moci využít, jakmile se uvolní stávající omezení v cestování.

V Hong Kongu operují čtyři letecké společnosti a letenky jsou mezi ně rozděleny podle podílu přepravených cestujících v roce 2019. Letecké společnosti tak dostanou pomoc, která je úměrná jejich tržnímu podílu. Jedná se tedy o veskrze spravedlivý přístup, který nedeformuje volný trh. Tato metoda se tedy liší od evropské praxe, kdy někdo na pomoc dosáhne a jiný ne, a kde výše konkrétní pomoci závisí více na lobování a finančních možnostech země než na objektivní potřebě. (Foto: One Mile at a Time, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace