Qantas tento týden slaví 100 let existence

  • 17.11.2020 18:00

16. ledna uplynulo sto let od založení letecké společnosti Queensland and Northern Territory Aerial Services Ltd., jejíž ambicí bylo zajistit dopravu do odlehlých částí Austrálie a zbavit obyvatele tyranie australských vzdáleností. Dnes je Qantas jednou z nejrenomovanějších společností s bezkonkurenční historií, pokud jde o bezpečnost. Dnešní Qantas nabízí v podstatě totéž, co původní Q.A.N.T.A.S. – tedy ideu zbavit cestující tyranie cestovaní, tentokráte v globálním měřítku.

Společnost založili Sir Hudson Fysh a Paul McGinness (foto 1: Qantas Founders Museum). Myšlenka na založení společnosti se pomalu rodila „na palubě“ Fordu Model T, když oba pánové překonávali rychlostí 25 km/h rozsáhlé pustiny od Longreach do Darwinu a vyhledávali letiště pro účastníky závodního letu Great Air Race z Anglie do Austrálie.

Sir Hudson Fysh a Paul McGinness. Foto: Qantas Founders Museum

Zřejmě proto se Longreach stal první „bází“ společnosti. Tam najdeme Qantas Founders Museum (foto 2), kde mohou návštěvníci mimo jiné vidět např. Lockheed Super Constellation, první letadlo společnosti s přetlakovanou kabinou, a také první tryskový letoun vlastněný společností, Boeing 707-138 (VH-EBA), nesoucí jméno „City of Canberra“. Úplně prvním letadlem Q.A.N.T.A.S. bylo Avro 504K.

K mezinárodní přepravě se společnost dostala v roce 1935, kdy zahájila spojení z Brisbane do Singapuru. Cesta letadlem DH-86 tehdy trvala takřka čtyři dny. Od roku 1938 létaly hydroplány společnosti do Singapuru i ze Sydney (foto 3). Servis přerušila až japonská okupace v roce 1942.

Qantas je průkopníkem a specialistou na dálkové lety, z čehož nejspíš vyplývá i mimořádný důraz na bezpečnost letů. Již během války (od roku 1943) provozoval Qantas nejdelší (z hlediska času) non-stop let z Perthu do Colomba na Srí Lance. Let dlouhý 5600 km zabral od 28 do 33 hodin a obsluhovala jej dvoumotorová Catalina. Celkem bylo vykonáno 271 cest, při kterých bylo bezpečně přepraveno 858 cestujících. V roce 1945 nasadila společnost na linky Liberator, který byl prvním letadlem nesoucím vyobrazení létajícího klokana.

V roce 1945 bylo obnoveno spojení s Londýnem. Na lince létal Avro Lancastrian (foto 4), který v Karáčí předal cestující společnosti BOAC.

Qantas byl první společností provozující lety okolo světa, a to v roce 1958 letadly „Super Connie“(Lockheed Super Constellation), a také první neamerickou společností, která v roce 1959 převzala Boeing 707 a vstoupila tak do tryskové éry. Boeingy 707 byly nasazovány na transpacifické linky (foto 5). V roce 1969 uspořádal Qantas speciální let, který cestujícím umožnil sledovat návrat modulu Apollo 11 z Měsíce.

V roce 1971 nastoupil do služby první Boeing 747 a model Boeing 747-400 (VH-OJA) vykonal svůj poslední let v barvách společnosti Qantas dne 23. července 2020 jako let QF7474 ze Sydney do Mohavské pouště (Mojave Air and Space Port). Jumba sloužila společnosti spolehlivě takřka padesát let.

V roce 1992 byla schválena privatizace dopravce, který zároveň koupil konkurenční Australian Airlines, čímž fakticky vznikla skupina Qantas s oficiálním jménem „Qantas The Australian Airline“.

Pokud přeskočíme do současnosti, v roce 2018 pořídil Qantas letadla Boeing 787–9 (foto 6), kterými poprvé v historii otevřel pravidelné přímé spojení s Evropou (Perth-Londýn). První lety společnosti Qantas na lince do Londýna si kdysi vyžadovaly 31 mezipřistání a cesta trvala 12 dní…

Přes všechny komplikace spojené s koronavirem připravuje Qantas v rámci projektu Sunrise ultradálkové non-stop lety spojující východní pobřeží Austrálie s Londýnem a New Yorkem. To samo o sobě nejlépe dokresluje trvalý závazek společnosti nabízet pohodlné a bezpečné cestování a také míru inovací, kterými společnost Qantas vždy trvale přispívá rozvoji světové letecké dopravy. (Foto: ABC Western Queensland: Ellie Grounds, aussieairliners.org, Qantas)

Autor: Michalc



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace