Evropská unie uvalila dodatečná cla na vybrané zboží z USA. Pro Boeing v krajně nevhodný moment.

  • 11.11.2020 13:00

Na základě povolení Světové organizace pro obchod (WTO) rozhodla 10. listopadu Evropská komise (EK) uvalit s okamžitou platností dodatečná cla na americké zboží, a to do výše 4 miliard dolarů ročně. Podle WTO tato částka odpovídá škodám, které utrpěl Airbus v důsledku nedovolené státní pomoci pro společnost Boeing. Tím se uzavírá obchodní spor, který se táhl 15 let.

Vloni WTO rozhodla ve věci nedovolené státní podpory pro Airbus a povolila Spojeným státům uvalit dodatečná cla na zboží z EU ve výši 7,5 miliardy dolarů ročně. Americká vláda zatížila dodatečným clem ve výši 15 % dovoz nových letadel (kromě vojenských) z Francie, Německa, Španělska a Velké Británie.

EK dnem 10. listopadu zatížila dovoz amerických letadel recipročně dodatečnou taxou 15 %. Boeing ihned reagoval prohlášením, že je rozhodnutím zklamán. Airbus prohlásil, že podporuje všechny kroky, které ustaví spravedlivé podmínky pro vzájemný obchod.

EK je připravena od dodatečných sazeb upustit, pokud americká vláda upustí od sazeb uvalených na zboží z EU. Viceprezident EU Valdis Dombrovskis konstatoval, že EU nezbývá než dodatečné sazby na dovoz z USA uvalit, dokud USA uplatňují sazby na dovoz z EU. Šance na urovnání jsou však vysoké. Dodatečná cla by výrazně poškodila zájmy Boeingu, a to právě v momentu, kdy recertifikace 737 MAX otevře možnost prodeje do Evropy. Pravděpodobný odklad certifikace v Číně znamená, že evropský trh bude pro Boeing mimořádně důležitý. Zcela nepochybně proto bude Boeing své zájmy intenzivně lobbovat u americké administrativy.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nepovažuje zavedení cel na dovoz zboží ze Spojených států do Evropské unie v tuto chvíli za správný krok. Bylo by podle něj lepší počkat na novou administrativu zvoleného prezidenta USA Joea Bidena.

J. Biden se nemůže ujmout svého úřadu dříve než v lednu a není ani jisté, zda by dovozní cla na zboží z EU byla okamžitě zrušena. Argument ministra Petříčka pomíjí fakt, že v tomto případě se nejedná akt obchodní války, ale o kompenzaci škod, které Airbus prokazatelně utrpěl v důsledku nezákonné pomoci Boeingu. (Foto: tellerrepport.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace