Organizace ACI EUROPE naléhavě žádá Evropskou komisi o pomoc pro letiště

  • 09.11.2020 08:00

Sdružení evropských letišť ACI EUROPE se obrátilo na Evropskou komisi s naléhavou výzvou zajistit pomoc pro evropská letiště. Organizace upozorňuje, že pokles letecké přepravy a restrikce v cestování vytváří bezprecedentní krizi, která uvrhla letiště do obtížné finanční situace. Asi 200 evropským letištím hrozí bezprostřední bankrot, situace se stává neudržitelnou. Koronavirová krize se přitom dále prohlubuje.

Sdružení poukazuje na to, že zatímco evropským leteckým společnostem byla určena štědrá státní pomoc ve výši 31,8 miliardy eur, podpora letišť zůstává velmi omezená a dosahuje pouhých 840 milionů eur. Výkony letišť přitom přímo závisí na počtu odbavených cestujících, neboť výnosy z nákladní dopravy jsou relativně nízké.

Na rozdíl od leteckých společností, které od zákazníků dostávají peníze v předstihu při nákupu letenek a jsou svými zákazníky zálohovány, letiště dostávají od svých zákazníků peníze až po poskytnutí služeb. Nabídku volných kapacit letišť s koordinací slotů blokuje rozhodnutí EK o dočasném pozastavení pravidla 80:20 o využití slotů. To stávajícím držitelům slotů umožňuje blokovat kapacity letišť, aniž by je sami plánovali využít. Letiště přesto tyto kapacity nemohou nabídnout případným zájemcům.

ACI EUROPE proto žádá Evropskou komisi, aby pro letiště uplatnila Rámec pro obnovení letecké dopravy (EU Recovery Framework for Aviation). Upozorňuje, že pro potřeby letišť je nevyhnutelné prodloužit platnost tzv. Dočasného rámce pro podporu ekonomiky postižené pandemií do konce roku 2021 a zároveň musí být doprovázena Rámcem pro obnovu letecké dopravy. Jedině tak bude možné zajistit, že letiště budou schopna přežít krizi, podporovat obnovu leteckého provozu a zajistit dostupnost leteckého spojení pro místní a regionální komunity v EU. (Foto: neweurope.eu)



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace