ACI Europe snížila prognózu vývoje počtu odbavených cestujících. Očekává kolaps řady menších regionálních letišť.

  • 29.10.2020 08:00

Rada letišť ACI Europe varuje, že pokud se nezačne nejpozději koncem roku obnovovat poptávka po letecké dopravě, hrozí krach asi 193 menším regionálním letištím. ACI Europe naposledy snížila prognózu provozu dne 6. října (graf 1).

ACI Europe vydala toto varování na základě zářijových výsledků, které ukazují 73% meziroční propad počtu odbavených cestujících a výše uvedené říjnové prognózy. Jenom za září to představuje pro evropská letiště ztrátu 172,5 milionu cestujících, celkem 1,29 miliardy cestujících od počátku roku.

Trend je nepříznivý. V říjnu se situace dále zhoršuje, což souvisí s nepříznivým vývojem epidemie a restrikcemi v cestování. Nyní dosahuje pokles provozu evropských letišť asi 75 %, přičemž letiště EU/EEA/Švýcarska a Velké Británie ztratily dokonce 80 % cestujících v meziročním porovnání a ještě horší je situace v zemích střední a východní Evropy (graf 2). Naopak výrazně lepší je situace v zemích mimo EU/EEA/Švýcarska a Velké Británii (graf 3), kde byl k 11. říjnu pokles okolo 50 %.  

Organizace ACI Europe je přesvědčena, že krach menších regionálních letišť může odvrátit pouze státní pomoc. Negativnímu vývoji však nejsou ušetřena ani velká letiště. Ztráty Top20 evropských letišť dosáhly 16 miliard eur, což je ekvivalent 60 % výnosů za normální situace. Vzhledem k nízkému počtu odbavených cestujících nestačí výnosy k pokrytí nákladů. Takřka 80 % výnosů letišť se přímo odvíjí od počtu odbavených cestujících. 

ACI Europe prezentuje data zde. (zdroj: Airports Council International – Europe (ACI EUROPE))


Fotografie k článku



Komentáře



tom - nepřihlášený host (...213.53...)
29.10.2020 10:28
brno

nejhorsi na tom vsem je to, ze to Brno tam ty ledadla snad ani nechce a bojuje proti nim poplatky. mluvim o GA

Komárek - nepřihlášený host (...42.239...)
29.10.2020 08:23

Malé letiště, jako třeba Brno zkrachovat nemůže. Je to téměř státní podnik a i když tam celou zimu nebude létat ani jediné letadlo, tak to místní samospráva zadotuje.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace