Italská vláda schválila vznik nové vlajkové letecké společnosti ITA

  • 13.10.2020 13:00

Italská vláda rozhodla, že ustaví novou národní vlajkovou leteckou společnost. Vyplývá to z informací zpravodajství Reuters.

Projekt zatím nese generické pracovní označení Newco, předpokládaný komerční název nové společnosti je ITA (Italia Transporto Aero). Nové jméno má symbolizovat odklon od neúspěšné Alitalie. Společnost má rozpočet 3 miliardy eur, které do firmy splátkami vloží Ministerstvo financí a ekonomického rozvoje (MEF).

Alitalia naposledy zkrachovala v roce 2017, od té doby funguje díky vládním překlenovacím úvěrům, které nikdy nesplatila. Původní plán na zestátnění Alitalia SpA Evropská komise v červnu neschválila a vyzvala italskou vládu předložení nového návrhu.

Nová vlajková letecká společnost má zahájit komerční provoz počátkem roku 2021. Vláda zavrhla myšlenku, že by nová společnost byla nízkonákladovou aerolinkou. ITA bude provozovat 90 letadel, zaměstnávat 6500 zaměstnanců, soustředit se na transkontinentální linky a prohloubí integraci s italskou státní železniční společností. Ministryně dopravy Paola De Micheliová je přesvědčena, že společnost bude kvalitní, konkurenceschopná a zisková. Podle ministryně práce Nunzia Catalfové je největší výzvou Newco dát Itálii kvalitní a kompetentní leteckou společnost. Že se Alitalia dostane ze ztrát a stane se ziskovou v minulosti slibovala řada italských vlád. Tentokrát však slib o kvalitní a ziskové letecké společnosti přichází v době, která je pro letecké společnosti mimořádně nepříznivá.

Vznik nové společnosti podléhá schválení italským výborem auditorů a Evropskou komisí. Komisařka EU pro konkurenci Margrethe Vestagerová musí nyní mj. posoudit, zda se nejedná o nedovolenou státní pomoc. Italská vláda je přesvědčena, že investice 3 miliard eur do vytvoření nové společnosti plně financované ze státního rozpočtu není státní pomocí. Není to však jediný problém komisařky, neboť EK zatím stále neuzavřela šetření možné nedovolené státní pomoci v případě dvou překlenovacích půjček pro Alitalii, a to o objemu 900 milionů eur a 400 milionů eur. A na podporu Alitalie si již oficiálně stěžuje u EK Ryanair.

Historie společnost sahá do roku 1947, kdy společnost Alitalia-Aereolinee Italiane Internazionali otevřela 5. května svou komerční činnost linkou Turín-Řím-Katánie letounem Fiat G-12. V červenci 1947 zahájila mezinárodní spojení letem z Říma do Osla letounem Savoia Marchetti SM95. Po 73 let své činnosti byla společnost povětšinou ztrátová. Provoz Alitalie přišel za posledních deset let italské daňové poplatníky na takřka 10 miliard eur. (Foto: AZFleet.info, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...195.194...)
13.10.2020 20:49
:-D

A tentokrát to bude něco jinýho, než minule. Tak ještě tu o Sněhurce...

Jan - nepřihlášený host (...111.247...)
13.10.2020 19:42
Masný flek polijte vodou a furt je mastný flek...

....nejde o to,jaký nazev ponese společnost,ale jaký management za ní rozhoduje.Pokud po několik let nejsou schopni i po několika úvěrech zachránit Alitalii,bude mit vznik nové společnosti se státní garancí placebo effect....zvlášť v této nepřehledné době vyhlídek po poptavce,bohužel...takže jen naivní představa budoucí prosperity...
U nás se bohužel nechala ČSA pohřbít v rukou Smartwings kamaradicka Babiše..Simaneho,který při problémech natahuje jako soukromá společnost ruku na stat, aby se zavázal miliardovou dotaci k záchraně aerolinek de facto nízkonákladových a hezkým zlatem na hrudi značky OK v barvách nicnerikajiciho rádoby diamantu s ještě víc známou značkou ČSA.
Ano,ČSA zachránit,Smartwings potopit...ale když se něco spojí,nerozdělis...smutný příběh dlouholeté znacky.

Gajda - nepřihlášený host (...180.150...)
13.10.2020 16:03

Bohužel to nemá šanci na úspěch - je to firma, kde bude všechno italský (odklony peněz na správný místa, až moc štědře placený zaměstnanci, ...), tudíž extrémně nákladový a je bez šance skončit byť alespoň na nule.

toraidhe - nepřihlášený host (...225.200...)
13.10.2020 13:44

tak toto je minimalne pecka mesiaca, ak nie roka!

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace