Americké letecké společnosti v nejistotě. Prodloužení státní pomoci se komplikuje.

  • 03.10.2020 08:30

Poslední zářijový den byl pro americké letecké společnosti významným mezníkem, neboť k 30. září byla ukončena státní pomoc leteckým společnostem v rámci zákona CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) schváleného v březnu. Původní balík státní pomoci pro leteckou dopravu ve výši 58 miliard dolarů zahrnoval 29,3 miliardy dolarů na přímou podporu zaměstnanosti (Payroll Support Program), která dovolila zachovat vysokou úroveň zaměstnanosti.

Přes snahu republikánských zákonodárců se nepodařilo od 1. října prosadit specifickou pomoc (Air Carrier Worker Support Extension Act of 2020) pro odvětví letecké dopravy, která by fakticky prodloužila původní program. Je zřejmé, že apetit vydělit specifickou pomoc letecké dopravě je výrazně menší než v počátku pandemie. Ve složitém předvolebním období se demokraté a republikáni nejsou schopni shodnout na výši dalšího rámcového plánu podpory hospodářství zasaženého koronavirem, jehož součástí by byla i podpora aerolinkám. Republikáni chtějí případný nový program limitovat objemem 1,5 bilionu dolarů, demokrati chtějí o 700 miliard dolarů více. Dokud obecný program pomoci hospodářství nebude schválen, letecké společnosti nejspíš nic nedostanou. Měsíc před prezidentskými volbami žádná jistota, že další CARES zákon bude přijat, neexistuje.

Bez ohledu na souboj zákonodárců se letecké společnosti musí rozhodnout, zda budou riskovat a na schválení programu čekat, nebo jednat. Příliš prostoru nezbývá, neboť stávající objem zaměstnanosti je bez státní podpory naprosto neudržitelný.

American Airlines a United již informovaly, že propustí (nebo pošlou na nucenou dovolenou) 32 tisíc zaměstnanců. Slibují však, že pokud bude pomoc leteckým společnostem v objemu alespoň 25 miliard dolarů schválena během následujících několika dní, propuštěné zaměstnance povolají zpět do služby. American propustí 19 tisíc a United 13 tisíc zaměstnanců. (Foto: liveandletsfly.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace