Wizz Air kritizuje Evropskou komisi

  • 01.10.2020 08:00

Generální ředitel Wizz Airu Jozsef Varadi kritizuje Evropskou komisi (EK), která schválila prodloužení pravidel osvobozujících stávající držitele slotů od povinností své sloty využívat. EK pozastavila pravidla na celou dobu platnosti zimního letového řádu.

Pravidla pro využívání slotů za normálních okolností znamenají, že letecká společnost musí využít přinejmenším 80 % přidělených slotů, jinak sloty ztrácí. Pozastavení platnosti pravidla má zabránit tomu, aby společnosti provozovaly málo obsazené lety, jejichž jediným smyslem by bylo sloty udržet. To se týká letišť s koordinací slotů.

Svým rozhodnutím však vytvořila EK další problém, totiž ten, že stávající držitelé slotů blokují kapacity letišť, i když dopředu vědí, že sloty nebudou potřebovat. To poškozuje hospodaření letišť i zákazníka, neboť je tím blokován přístup konkurence.  

Wizz Air poukazuje na nesmyslnost tohoto pravidla a připomíná, že v srpnu Wizz Air využíval až 80 % svých předkrizových aktivit a byl na čele v obnovení leteckého provozu. Pozastavení pravidel ambice Wizz Airu podvazuje. Varadi uvádí, že rozhodnutí EK slouží „neefektivním a neschopným“ aerolinkám.

Jako konkrétní příklad uvádí letiště Gatwick. Společnost je sice s okamžitou platností schopna na letišti bázovat až 20 letadel a otevřít řadu nových linek, rozhodnutí EK to však znemožňuje. Přitom letiště by přivítalo a je připraveno dodatečný provoz obsloužit. (Foto: Wizz Air, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace