Psi se schopností odhalit nakažené osoby nasazeni v Helsinkách

  • 24.09.2020 17:00

Počátkem srpna informoval server planes.cz o tom, že letiště v Dubaji nasazuje k identifikaci cestujících, kteří jsou nositeli nemoci COVID-19, vycvičené psy. Během „provozu“ v Dubaji prokázali psi vynikající schopnosti při odhalování nemocných.

Zřejmě prvním letištěm v Evropě, které nasazuje k tomuto účelu speciálně vycvičené psy, je Helsinki-Vantaa International Airport. Jde o iniciativu provozovatele letiště Finavia směřující k zamezení šíření infekce a posílení důvěry cestujících.

Během zkoušek v Dubaji psi dosahovali 92% efektivnosti v odhalení nemoci, finský provozovatel uvádí, že efektivnost dosahuje takřka 100 %, což je zřejmě lepší výsledek, než poskytují tradiční testy. Na výsledek „testu“ přitom není nutno čekat. Psům k odhalení viru stačí 10 až 100 molekul, zatímco testování PCR vyžaduje přes 18 milionů molekul.

Psi jsou umístěni ve speciálních kójích. Cestující jednoduše vhodí stěr z kůže do připraveného otvoru, odkud propadne ke psovi. Psi tak zůstávají „při práci“ odděleni od kontrolovaných cestujících.

Výcvik psů zajisti start-up Wise Nose. Na letišti bude sloužit šestnáct psů, v každé směně čtyři. Délka směny je individuální a závisí na psovi. (Foto: Finavia, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace