Američtí zákonodárci navrhují dodatečnou podporu 29 miliard dolarů pro leteckou dopravu

  • 23.09.2020 13:00

Dva republikánští senátoři předložili 21. září návrh zákona „Air Carrier Worker Support Extension Act of 2020“, který by v případě schválení umožnil poskytnout americkým leteckým společnostem dodatečnou pomoc ve výši 28,8 miliardy dolarů. Prostředky by byly určeny výhradně na podporu zaměstnanosti, a to až do března 2021.

V podstatě se jedná o obdobu pomoci, která se stala součástí zákona CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) schváleného v březnu. Podpora leteckým společnostem vyprší 30. září a letecké společnosti proto již přijímají kroky k hromadnému propouštění od 1. října. Již v předstihu informovaly o možném propuštění 26 tisíc zaměstnanců. Odhaduje se, že pokud dodatečná pomoc nebude schválena, odvětví letecké dopravy hrozí ztráta až 60 tisíc zaměstnanců.

Původní balík státní pomoci pro leteckou dopravu ve výši 58 miliard dolarů zahrnoval 29,3 miliardy dolarů na podporu zaměstnanosti (Payroll Support Program), zbývajících asi 29 miliard dolarů mělo formu půjček a garancí na půjčky. Pomoc byla podmíněna řadou omezení, jako je např. zastropování mezd vysoce placených managerům, a společnostem zakazoval zpětný výkup akcií, a to až do 31. března 2022. Nově navrhovaný zákon tentokrát předpokládá pouze podporu zaměstnanosti.

V srpnu vyjádřil podporu leteckým společnostem také prezident Trump, který se zdá být takové pomoci nakloněn. (Foto: cnn.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace