Evropská komise přichází s novým pokusem koordinovat omezení v cestování

  • 09.09.2020 08:00

Jak ukázala hlavní letní sezóna, větším problémem než koronavirus samotný byla pro cestovní ruch nekoordinovaná, chaotická rozhodování jednotlivých členských zemí EU týkající se restrikcí v cestování.

To vyvolalo u cestujících nejistotu, kam vlastně budou moci jet. Řada z nich proto dala přednost rezignaci na cesty do zahraničí. Připomínáme, že koordinační pravidla EU sice byla odsouhlasena a přijata členskými státy ještě na začátku hlavní sezóny, nicméně jen málokdo je respektoval. Rozhodnutí navíc byla vydávána na poslední chvíli.

Evropská komise (EK) proto 4. září vydala nové doporučení pro harmonizaci národních pravidel týkající se restrikcí v cestování. Je postavena kolem následujících bodů:

  • Průměrného přírůstku nemocných na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní
  • Počtu testů COVID-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní

 

Členské zemi, která vykonává alespoň 250 testů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, Komise doporučuje nezavádět restriktivní opatření pro cestující přijíždějící ze zemí, kde počet nových případů nepřesáhl 50 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní nebo počet pozitivních případů zjištěných při všech testech COVID-19 v dané oblasti nedosahuje 3 %.

Členské státy jsou povinny předávat výše uvedené parametry Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí (European Centre for Disease Prevention and Control ECDPC).

Na základě uvedených dat bude ECDPC zpracovávat na týdenní bázi mapu zemí EU a EEA s jednotným barevným vyznačením (tzv. semaforem). Mapa, resp. semafor bude vodítkem pro příjímání rozhodnutí o případném uzavření hranic nebo omezením cestování. Semafor předpokládá následující barevný kód:

Zelená pro oblasti, kde je méně než 25 nových případů na 100 tisíc obyvatel za období 14 dní a procento pozitivních testů do 3 %.

Oranžová pro země s přírůstkem nemocných do 50/100 tisíc obyvatel za 14 dní při podílu pozitivních testů 3 % a více nebo celkový počet nových případů do 150/100 tisíc obyvatel při podílu všech pozitivních testů do 3 %.

Červená pro více než 50 nových případů/100 tisíc obyvatel za 14 dní a počet pozitivních testů 3 a více % nebo počet nových případů přes 150/100 tisíc obyvatel během 14 dní.

Šedá pro země, které neposkytly požadované informace nebo počet testů na 100 tisíc obyvatel je nižší než 250.

 

Podle doporučení EK by cestující přijíždějící z „červených“ nebo „šedých“ zemí měli podstoupit karanténu nebo test na COVID-19. Testování má být upřednostněno.

Pokud je to odůvodněné, členská země může požadovat negativní test na COVID-19 také pro cestující z „oranžových“ zemí.

Cestující z „červených“, „oranžových“ a „šedých“ zemí mají odevzdat dotazník (Passanger Locator Form). Z karantény mají být vyloučeny osoby, které tranzitují, vykonávají „zásadní funkce“, studenti, novináři vykonávající své povinnosti, diplomati, vojenský personál, a v případech, pokud důvodem cesty jsou vážné rodinné nebo obchodní důvody, apod.

EK požaduje, aby členské země poskytovaly veřejnosti informace o případných omezeních v cestování do zahraničí s týdenním předstihem. Informace mají být dostupné na webových stránkách Re-Open EU.

Je rozhodně politováníhodné, že EK vydává své doporučení s koncem hlavní turistické sezóny a navíc poté, kdy jednotlivé státy již implementovaly své semafory, a to nekoordinovaně. Není ani jistota, že členské státy budou tentokrát doporučení respektovat a svá stávající pravidla doporučení EK podřídí. (Mapa: cestujlevne.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Mysel - nepřihlášený host (...225.72...)
09.09.2020 14:30
Promarnena sance? Spise trvala neschopnost.

V tomhle EK / EU naprosto selhala. Pritom mohla sehrat velmi pozitivni ulohu, mela k tomu unikatni prilezitost. Jenze toho se uz od kolosu na hlinenych nohach asi nedockame. Chabe pokusy vzdy hned nekolik zemi torpedovalo (smerem k vetsi restrikci i smerem k vetsi benevolenci) a reakce zadna.
Realne neni pro vnitroeurosajuzni restrikce zadny duvod..

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace