Záznamník ze sestřeleného ukrajinského letadla dokládá, že první zásah piloti přežili

  • 26.08.2020 13:00

Šéf íránského Úřadu pro civilní letectví Touraj Dehghani Zanganeh informoval o výsledcích analýzy záznamníků Boeingu 737-800 společnosti Ukraine International Airlines sestřeleného 8. ledna nad Teheránem. Potvrdil, že až do zásahu probíhala komunikace pilotů normálně a záznamníky nezachycují žádné nestandardní hodnoty. Po zásahu se všichni tři piloti snažili abnormální situaci vyřešit. Z komunikace pilotů je také zřejmé, že první zásah nevyřadil motory letadla. Záznamy končí 19 s po prvním zásahu. Další raketa zasáhla letoun po dalších asi 6 s od ukončení záznamu. Protože rakety byly odpáleny v rozmezí asi 30 s, nebyl moment zásahu druhou raketou na záznamnících zachycen.

Letadlo letící na pravidelné lince PS752 do Kyjeva bylo omylem sestřeleno jednotkou protivzdušné obrany iránské Revoluční gardy. Nesprávně nastavený protiletadlový systém vyhodnotil, že letoun letí neobvyklou tratí a vyhodnotil dopravní letoun jako narušitele.  

Zanganeh uvedl, že analýza probíhala za účasti zástupců Ukrajiny, Kanady, Francie, Velké Británie, Švédska a zástupce organizace ICAO.

Zástupce kanadského Ministerstva zahraničí Philippe Champagne trvá na objasnění, proč v době očekávaného amerického útoku iránské úřady vzdušný prostor neuzavřely, a proč byly rakety vypáleny.

Při katastrofě zahynulo všech 176 osob na palubě. (Foto: Ukrinform.net)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace