Kanada tento týden zahájí zkušební lety Boeingů 737 MAX

  • 24.08.2020 17:00

Transport Canada byl v březnu 2019 prvním regulátorem, který byl na základě analýzy tehdy dostupných údajů schopen doložit, že dvě po sobě těsně následující katastrofy letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian vykazují podobnosti, které dokládají, že se jedná o systémovou závadu letadla. Tento argument byl údajně klíčovým pro rozhodnutí prezidenta Trumpa nařídit americkému úřadu FAA letadla uzemnit. FAA do té požadavky na uzemnění odmítal s tím, že Úřad rozhoduje na základě faktů a neexistuje žádný důkaz, že letadla jsou nebezpečná. Letadla 737 MAX byla celosvětově uzemněna od 13. března 2019.

Podle zpravodajství Reuters zahájí úřad Transport Canada tento týden zkušební lety Boeingů 737 MAX pro recertifikaci po úpravách a stane se tak prvním zahraničním regulátorem, který po FAA vykoná letové zkoušky.

Ještě před zahájením letů se regulátor seznámil s výsledky certifikačních letů FAA. Pracovníci regulátora budou nejprve přepraveni z Vancouveru do Seattlu, kde absolvují testy na simulátoru. Samotné testovací lety proběhnou ve vzdušném prostoru USA. Kanadský regulátor nezávisle prověří výsledky zjištěné FAA.

Zajištění kanadské certifikace je důležité pro domácí společnosti Air Canada a WestJet a všechna letadla 737 MAX cizích provozovatelů ve vzdušném prostoru Kanady. A samozřejmě i rozhodování dalších regulátorů.

Air Canada v březnu zrušila 11 objednávek na Boeingy 737 MAX 9, uzemněno má 24 letadel a dalších 26 má být ještě dodáno. Zrušené objednávky na 737 MAX 9 nahradí zřejmě Airbus modelem A321LR. WestJet má uzemněno 13 letadel.

Podle zdrojů Reuters se v polovině září uskuteční schůzka Vyhodnocovací komise JOEB (Joint Operational Evaluation Board), ve které jsou zastoupeny FAA, EASA, Transport Canada a brazilský regulátor. Komise má na svém jednání vyhodnotit a definovat podmínky pilotního výcviku.

Evropský regulátor EASA zatím termín zkušebních letů nesdělil. (Foto: The Globe and Mail)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace