Americké letecké společnosti potřebují další podporu CARES

  • 10.08.2020 08:00

Původní pomoc CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) zajistila pro letecké společnosti prostředky na přežití a udržení zaměstnanosti do konce září. Zároveň zajistila provoz předem definovaného počtu letů do určených destinací, aby se zachovala alespoň minimální dostupnost.

Program CARES vyčlenil 10 miliard dolarů na podporu letišť, 29 miliard dolarů grantů pro letecké společnosti a udržení zaměstnanosti – 25 miliard dolarů pro financování leteckých společností přepravujících cestující a 4 miliardy dolarů pro nákladní letecké společnosti.  Dalších 25 miliard dolarů poskytla vláda ve formě garancí. To však nevrátilo na palubu letadel cestující, epidemie je na vzestupu a aerolinky budou proto potřebovat další prostředky, aby se udržely nad vodou. V červenci činil provoz pouze 30 % proti stavu v červenci 2019.

Kritický moment nastupuje 1. října. Každému je jasné, že do té doby žádné zázračné oživení nelze předpokládat a řada velkých leteckých společností proto již zpravila své zaměstnance o nadcházejícím masovém propouštění. United poslaly varovný dopis 36 tisícům zaměstnanců, American Airlines 25 tisícům a Delta informovala piloty, že jejich počty se sníží o 2500. Americké letecké společnosti zaměstnávají 750 tisíc pracovníků.

Za prodloužení státní podpory vystupují zejména odbory s podporou leteckých společností a lobbují u amerických zákonodárců, aby vydělili další prostředky. Zdá se, že zejména Demokraté jsou připraveni pomoci, neboť v tom vidí možnost získat body proti Republikánům v nadcházejících prezidentských volbách. Celkem 13 odborových organizací tlačí zákonodárce prodloužit podporu o dalších šest měsíců.

Šéf společnosti Southwest zmínil, že postrádá u politiků podobné odhodlání poskytovat další miliardy dolarů, jak tomu bylo v březnu. Problém je, že dnes nikdo nedovede odhadnout výsledný účet za koronavirus, a proto nelze tak lehce vydělovat další prostředky. Vedení amerických leteckých společností se tentokráte drží poněkud stranou, ale snahu odborů podporují. Naposledy ve středu podpořilo odbory vedení American Airlines.  

O vydělení dalších prostředků pro aerolinky se bude zřejmě rozhodovat, až bude posuzován plán na další 3,5 bilionu dolarů podpory pro americké národní hospodářství. (Foto: bloomberg.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace