AirAsia X (Malaysia) hrozí krach

  • 04.08.2020 17:00

Malajská makléřská společnost CGS CIMB vydala varování před rizikem kolapsu AirAsia X Berhad (Malaysia). Ve své zprávě uvádí, že pravděpodobnost přežití společnosti je nízká. Firma se odvolává na špatné čtvrtletní hospodářské výsledky. Za uplynulé čtvrtletí firma zaznamenala ztrátu 37,3 milionu dolarů. Hospodaření společnosti bylo mimořádně silně zasaženo rozhodnutím malajské vlády zastavit mezinárodní lety.

AirAsia X projednává s leasingovými společnostmi nové podmínky kontraktů, které mohou zahrnovat i platbu za použití letadla na základě jeho aktuálního provozu. V současné době používá společnost pouze 4 letadla A330-300. Dopravce se také snaží restrukturalizovat kontrakt na zajištění cen paliva, který je při nízkých světových cenách ropy nevýhodný.

CGS CIMB uvádí, že jim není známo, že by některý ze stávajících vlastníků byl připraven navýšit jmění a malajská vláda neuvažuje o poskytnutí státních záruk. Zpráva konstatuje, že v dané situaci je pro společnost obtížné zajistit si prostředky potřebné na přežití.

Podle údajů Cirium sestává flotila AirAsia X ze 23 letadel A330-300. AirAsiaX má objednávku na 116 letadel Airbus (30x A321XLR, 76x A330neo a 10x A350-900).  (Foto: Bloomberg, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace