American Airlines hledají cestu k přežití

  • 25.07.2020 13:00

Výsledky druhého čtvrtletí nejsou pro American Airlines (AA) příznivé, firma skončila s masivní ztrátou. Společnost je některými analytiky považována za kandidáta na krach.

AA je z velké čtyřky amerických leteckých společností nejagresivnější, pokud jde o obnovení provozu. To se však nyní může stát přítěží v situaci, kdy počet nakažených v USA opět roste a poptávka po leteckém cestování klesá. Do zahraničí není v podstatě kam létat a generální ředitel společnosti Doug Parker si ve čtvrtek postěžoval na takřka totální absenci obchodních cestujících. Největší pokles počtu přepravených cestujících byl zaznamenán na pacifických linkách, a to o 99 %.

American ztrácely ve druhém čtvrtletí průměrně 55 milionů dolarů denně, přičemž na počátku čtvrtletí 100 milionů dolarů denně a v červnu již „jen“ 30 milionů dolarů denně. Průměrné denní ztráty za stejné období u Delta Air Lines činí 43 milionů dolarů a United 40 milionů dolarů. Southwest ztrácely v červnu každý den 16 milionů dolarů proti 30 milionům denní ztráty v dubnu. Z velké čtyřky jsou AA nejvíce zadluženy.

Za druhé čtvrtletí ohlásily AA ztrátu 2,1 miliardy dolarů, avšak bez zvláštních položek by ztráta činila dokonce 3,4 miliardy dolarů, přičemž výnosy z prodeje letenek klesly v meziročním porovnání o 86 %. Využití sedačkové kapacity ve čtvrtletí dosáhlo 49,3 %, což je tuto dobu solidní výkon. Výnosy proto rostly rychleji, než trh očekával.

Doug Parker vyjádřil ve svém interview pro CNBC spokojenost s tempem nárůstu počtu letů, které překovává konkurenci, a faktem, že AA zvýšily výnosy proti dubnu na šestinásobek. Ve třetím čtvrtletí předpokládá AA pokles provozovaných kapacit o asi 60 % proti stejnému období loňského roku.

V rámci boje o přežití plánuje vedení společnosti letos snížit investice o 15 miliard dolarů, vyřadit 150 letadel, zásadně zjednodušit flotilu. Asi 41 tisíc zaměstnanců přijalo nabídku společnosti na předčasný odchod do penze, zkrácený pracovní úvazek nebo částečně placenou dovolenou. Přesto bude muset společnost propustit počátkem října až 25 tisíc zaměstnanců, kteří jsou nadbyteční pro zajištění podzimního a zimního letového řádu. Zatímní podoba státní pomoci leteckým společnostem totiž zajišťuje zaměstnanosti leteckým společnostem pouze do konce září a zatím se o možném prodloužení. nemluví

Společnost si zajistila další úvěry v celkové výši 1,2 miliardy dolarů. Jako záruku na úvěr 1 miliardy dolarů použila hodnotu slotů v New Yorku a Washingtonu, ochrannou známkou „American Airlines“ a doménu „aa.com“. Další úvěr ve výši 200 milionů dolarů garantují AA sloty na letištích New York LaGuardia a Washington Reagan National Airport. Likvidita společnosti na konci čtvrtletí dosáhla 10,2 miliardy dolarů.

Ve stejný den ohlásily čtvrtletní výsledky Southwest Airlines, které skončily čistou ztrátou 915 milionů dolarů. Využití sedačkové kapacity činilo pouhých 31,4 %. (Foto: aa.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace