Norwegian chce od Boeingu miliardu dolarů a kompenzaci škod. Dopravce vrátí všechna letadla MAX a několik Dreamlinerů a ruší 97 objednávek.

  • 25.07.2020 17:00

Společnost Norwegian Air Shuttle 29. června oznámila, že podává žalobu na Boeing, chce vrátit dodaná letadla a vysoudit náhradu škod.

Kromě náhrady škod, o níž musí rozhodnout soud, chce Norwegian vrátit Boeingu všech 18 zatím dodaných letadel 737 MAX a blíže neurčený počet Dreamlinerů. Za 18 dříve dodaných letadel 737 MAX by měl Boeing vrátit dopravci asi miliardu dolarů. Společnost zároveň ruší veškeré objednávky zatím nedodaných letadel. Ty se týkají modelů 737 MAX i 787.

Důvodem je, že 737 MAX nelze kvůli uzemnění od března 2019 provozovat, přičemž termín návratu do provozu zůstává nejasný. Dreamlinery chce zase Norwegian vrátit kvůli dlouhodobým a doposud nevyřešeným problémům motorů Rolls-Royce a mizerné kvalitě letadel. Norwegian Dreamlinery označil za „provozní katastrofu“.

Norwegian ruší objednávku 92 zatím nedodaných MAXů a spolu s letadly, které chce Norwegian vrátit, se jedná o 110 letadel. Norwegian také ruší 5 objednávek Boeingů 787.

Norwegian obviňuje Boeing z podvodu, porušení kontraktu a hrubé nedbalosti. Podvod spočívá zejména v tom, že Boeing vyrobil nebezpečné letadlo, zamlčel vážné problémy a stroj prezentoval jako v podstatě identický s modelem 737 NG. Proto nebylo vyžadováno přeškolení posádek na simulátorech.

Norwegian rovněž vypověděl dlouhodobý program integrované údržby Gold Care, neboť Boeing není schopen dostát svým závazkům. Tento případ však bude řešen odděleně, neboť smlouva Gold Care byla podepsána s pobočkou ve Velké Británii.

Žaloba byla podána 20. června u soudu v Chicagu. (Foto: Norwegian, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Franta - nepřihlášený host (...135.74...)
26.07.2020 23:22
Franta Cech

A ty nejsi Čech.. A litas rogalem vid..
Jinak samozřejmě aerolinky začínají krachovat a každý se brání jinak. Určitě se nevyplatí udržovat v provozu zakoupené boingy, které se neodlepi ze zeme,ze?

Franta - nepřihlášený host (...250.28...)
26.07.2020 15:59
737MAX

jen prihloupli trapni cesi se trepou letet s tou hromadou srotu na sve dovolene ze slevomatu.... :-)

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace