British Airways dosáhly dohody s odbory týkající se nadbytečných pilotů

  • 24.07.2020 17:00

Vedení British Airways (BA) vyjednalo s odborovou organizací BALPA kompromisní řešení pro asi 1255 pilotů, kteří jsou nyní nadbyteční. Odbory budou konzultovat situaci se 4300 piloty BA. Odboráři musí dohodu odsouhlasit hlasováním.

Společnost BA je významně zasažena restrikcemi v cestování, zejména výpadkem profitabilních transatlantických linek. Na rozdíl od řady vlád kontinentální Evropy neposkytuje britská vláda leteckým společnostem žádnou specifickou státní podporu, a to kromě obecných programů Covid, dostupných všem podnikům postiženým pandemií.

Balíček opatření je z největší míry postaven na dobrovolném přechodu pilotů na zkrácený pracovní úvazek a dobrovolný odchod ze společnosti s odstupným. Na 300 pilotů bude mimo službu se sníženou výplatou a připraveno vrátit se do práce, jakmile to růst poptávky dovolí. Toto řešení bude „sponzorováno“ snížením mzdy pilotů o 20 % tento rok a 8 % po dobu následujících dvou let a bez srážky pro další období. Přes zmíněná dobrovolná opatření bude nuceno (nedobrovolně) odejít 270 pilotů, pokud samozřejmě více pilotů nepřistoupí na dobrovolný odchod s odstupným.

BALPA doporučuje odborářům podmínky, kterých bylo dosaženo tříměsíčním vyjednáváním s vedením společnosti akceptovat. Přesto BALPA vyjadřuje nespokojenost, že vedení odmítlo odborářský balíček, který by v případě přijetí umožnil propouštění pilotů se zcela vyhnout.

Hlasování členů odborů o přijetí podmínek bude uzavřeno 31. července. (Foto: Euronews, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace