Společnosti American a JetBlue ustavily průlomové strategické partnerství

  • 22.07.2020 08:00

Neobvyklá doba vyžaduje neobvyklá řešení. Strategické partnerství, jehož ustavení ohlásily American Airlines a JetBlue Airways, je toho dokladem. Partnerství přinese zákazníkům lepší výběr spojení díky codesharingu, a to včetně vzájemného uznání věrnostních programů. Obě společnosti posílí své pozice v New Yorku, Bostonu a na severovýchodě USA. Partnerství otřese pozicemi Delty v New Yorku. Implementace má probíhat v několika fázích, harmonogram nebyl publikován.

Codesharing přinese zákazníkům JetBlue 60 nových linek American Airlines a zákazníkům American Airlines 130 linek provozovaných JetBlue. American Airlines (AA) nabídnou zákazníkům JetBlue lepší geografické pokrytí v USA a zejména dostup na mezinárodní linky, zejména do Evropy. American bude naopak těžit ze silné pozice JetBlue v Bostonu a New Yorku. Význam AA a JetBlue na americkém trhu partnerství posílí.

Analytici proto považují dohodu za významný, správný a dobře vyvážený krok, který pomůže jak American Airlines, tak JetBlue lépe se vypořádat s dopady krize poptávky. Naopak proti jsou piloti American Airlines. Ti argumentují, že zatímco American Airlines propouští mezi 25 tisíci zaměstnanci 2500 pilotů, JetBlue propouštění pilotů neplánuje, a to přinejmenším do března 2021. Tento argument je poněkud zcestný, neboť American Airlines nutí k propouštění mimořádně těžká finanční situace, což nemá nic společného s partnerstvím s JetBlue.

American Airlines se v posledních takřka dvaceti letech pozvolna stahovaly z lukrativního trhu New Yorku do málo významného a obtížně fungujícího hubu ve Filadelfii. Díky partnerství nyní v New Yorku významně posílí, byť na vedoucí pozici to nestačí. 

Partnerství je podmíněno schválením regulačních orgánů a samozřejmě přežitím katastroficky předlužených AA.

Delta Air Lines a United Airlines zatím podobnou dohodu neoznámily. Je však jisté, že partnerství AA a JetBlue nemohou ignorovat.


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace